lördag 25 maj

Jakt & prylar

Ett av de deltagande jaktlagen när Smålands Stövarklubb arrangerade bjöd in till PR-jakt och samlade in pengar till Barncancerfonden. Foto: Anna-Karin Andersson

PR-dag för stövarjakt ger hundratusentals kronor till Barncancerfonden

För sjätte året i rad genomförde Smålands Stövarklubb i helgen sin jaktdag dit allmänheten bjuds in. Samtidigt är det en dag för välgörenhet, vilket innebär att med årets jakt har Stövarklubben bidragit med närmare 600.000 kronor till Barncancerfonden.

Syftet med jaktdagen som genomförs i skogarna utanför Växjö är att sprida information och PR för en av Sveriges äldsta och mest traditionsrika jaktformer – jakt med löshund efter hare och räv.

Ett av målen är att locka så många som möjligt som vanligtvis inte jagar med stövare, men också naturvänner som kan tänka sig vara med för att få underlag för sina tankar och uppfattningar om jakt genom att få se och lära.
Stövarklubbens andra mål är öka förståelse för och kunskap om barn som drabbats av cancer och att samla in pengar till stöd för Barncancerfonden.

 

Makalös utveckling

Utvecklingen av vårt arrangemang under de sex år det genomförts har varit lika makalös som glädjande. Första året, 2015, var vi 60 deltagare och vi samlade in cirka 45.000 kronor till Barncancerfonden. Ändå fick vi ställa in själva jakten på grund av elak skare.

Men vi gav oss inte och i genomsnitt har vi under åren varit tio–elva jaktlag med cirka 250 deltagare. Insamlade pengar steg snabbt till cirka 100.000 kronor per år.

I lördags inledde vi med morgonkaffe på Risingegården nära Växjö. Där fördelades också jaktlagen ut på markerna som stod till förfogande.
Innan avfärden till skogen höll sjuksköterskan Jenny Lundell en uppskattad och tänkvärd information om arbetet med barn som drabbats av cancer. Jenny jobbar med detta på lasarettet i Växjö och hennes redogörelse gav dagen precis den extra prägel som var ett av våra mål med arrangemanget.

 

Över 50 stövare

Stövarklubbens arrangemang har nu vuxit till att jakten bedriva med 21 jaktlag på olika områden! Närmare 500 deltagare fördelades på de olika jaktlagen. Jägare och andra intresserade kom inte bara från Småland. Det kom folk från bland annat Halland, Skåne och Blekinge. Ja det fanns till och med deltagare från Norrland.

Jakten bedrevs med drygt 50 klövdjursrena stövare från morgonen till en bit fram på eftermiddagen. De flesta deltagarna fick se harar eller rävar. Ett rejält antal harar och en räv fick följa med jägarna hem.

 

En av de 50 stövare som fick komma lös under dagen. Foto: Anna-Karin Andersson

På eftermiddagen var det återsamling på Risingegården för After Hunt. Våra sponsorer hade åstadkommit ett prisbord för lotterier som vi aldrig förut sett maken till. Marknadsvärdet måste ha varit rejält sexsiffrigt!

Lotterna var inte billiga men tog snabbt slut och som alla sa – ”vad gör väl det när slantarna hamnar på Barncancerfondens konto!”

I själva jakten ingår också en liten informell tävling. Det gäller för jägarna att hålla fingrarna i styr och försöka komma till skott på en hare så nära en halv eller hel timme efter det att stövaren rest haren.

I år lyckades Sebastian Oliv skjuta sin hare exakt på minuten efter en timmas jakt. Han belönas med ett vandringspris i form av Harald Vibergs inramade litografi Haren. Hundägaren som äger den stövare som fick sin hare skjuten av Sebastian får också ett minnespris från jakten. Denna gång var det Andreas Jönsson och hans Acke som tog hem det priset.

 

Rungande ja

Det ligger, naturligtvis, mycket arbete bakom detta arrangemang. Både före, under och efteråt. Kärnan i arbetsgruppen utgörs av Johan Frisk, Bengt Lindell, Thomas Jakopsohn och Anna-Karin Andersson. De har självfallet hjälp av många andra. Alla som jobbat och bidragit med att få till stånd årets succé är värda stort tack.

Dagen avslutades med att ordförande i Smålands Stövarklubb tackade deltagare, sponsorer och arbetsgruppen för en oförglömlig dag och ställde en rak fråga till de närvarande deltagarna om de ansåg att arrangemanget skulle köras även nästa år. Svaret blev ett rungande ja!
Dagens insamlade pengar, cirka 160.000 kronor, går oavkortat till Barncancerfonden.

Detta innebär att Smålands Stövarklubb sedan 2015 på dessa sex jaktdagar har lockat ut 1.500 deltagare och lämnat närmare 600.000 kronor till Barncancerfonden!

 

Cenneth Quick

Ordförande i Smålands Stövarklubb

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay