lördag 25 maj

Jakt & prylar

Foto: Privat

Peters rekordbock dök upp i sista minuten

Premium

En riktig drömbock och en riktig rekordbock fällde Peter Mian den 18 augusti 2018. Det var i skogarna runt Mora och trofén är Dalarnas i särklass största bocktrofé genom tiderna med sina anmärkningsvärda 229 poäng.

Peter Mian bor i Stockholm men är född i Mora och har en liten skogsmark där. Redan i början av april såg han den stora bocken och han ägnade ganska mycket tid åt att ­spana på den och försöka utröna bockens vanor och hur stort reviret var.

Bocken var lätt att känna igen eftersom hornet hade ett särpräglat utseende med en extra tagg som vuxit ut från rosenkransen på vänster stång.
Stora revir

– En utmaning här uppe är att bockarna kan ha riktigt stora revir. En annan utman­ing var att det här var en riktig skogsbock, den var aldrig ute på fälten, säger Peter Mian.

Dags för premiär

Så blev det äntligen den 16 augusti. Peter var ute både morgon och kväll. Storbocken var osynlig. Den 17 augusti var den fort­farande osynlig. Dock kom en annan, ­mindre bock, och Peter tog chansen.

– Det var faktiskt min första bock, så det var roligt. Jag har varit med min farfar och pappa på jakt i hela mitt liv så intresset har alltid funnits, men jag tog jägarexamen rätt sent i livet och det här var andra året som jag jagade bock på marken.

Trots den lyckade jakten så fanns drömmen om storbocken kvar och på morgonen den 18 augusti smög Peter ut igen. Han smög cirka 600 meter till en plats i skogen som han valt ut och satte sig med ett träd i rygg­en. Lite grangrenar fungerade som skydd.

Nära att ge upp

– Efter 2,5 timme hade jag i princip gett upp. Jag började frysa och var uppäten av mygg men jag bestämde mig för att locka en sista gång. Efter jag hade lockat så väntade jag i tio minuter, men ingenting hände. När jag precis skulle resa på mig dök det upp en bock på 80-90 meter. Och visst var det drömbocken! I den glesstammade skogen kom han gående. När jag såg hornen fick jag hjärtklappning och tänkte att ”nu måste skottet sitta”.

Skottet satt. Bocken föll på platsen och Peters andra bock någonsin var ett faktum. Och vilken bock sedan! Med sina 212,45 poäng blev den inte bara Dalarnas största bock utan också en av de största bockarna i Sverige genom tiderna.

– Det var mitt livs upplevelse. Jag gav faktiskt upp ett glädjetjut där ute i skogen, säger Peter Mian.

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay