torsdag 28 september

Jakt & prylar

Någon tryckte på höstknappen

"Passa på nu, snart är det vår igen och då får vi återigen gå omkring och längta." Foto: Jan Henricson

Efter en fantastisk sommar blev det plötsligt höst. Jag blev mer eller mindre överrumplad när jag insåg att det var hög tid att börja ta tag i jakten igen. En endaste dag med bockjakt har det blivit, duvorna har fått vara i fred, liksom räven. På något sätt blir det lite för mycket på en gång, när jaktsäsongen börjar. Man hinner liksom inte med riktigt, för många premiärer på för kort tid.

Jag menar, det är ju inte bara jakt; det ska fiskas kräftor, plockas svamp och bär, torrflugefisket är som bäst, det ska skjutas godkänt på älgbanan och ätas surströmming, jakttorn ska byggas, repareras och passen ska röjas. Två nya hundvalpar tar sin tid, det ska ju bli jakthundar av dem om det går som det är tänkt.
Dessutom ska det jagas.
Det är egentligen inte konstigt om folk blir utbrända på jobbet. Ovan nämnda ”vedermödor” är ju roliga. Man går och väntar på att det ska bli verklighet hela våren och sommaren.
Tänk om jakt inte vore roligt, hur skulle man då palla med? Tänk om jakten bara var en plikt, ett jobb som skulle utföras på beställning av någon myndighet? Då skulle vi nog tröttna på ”jobbet” ganska snart.
Kanske något att tänka på för de som ogillar jakt? För vad händer när jägarna inte tycker det är roligt längre och slutar att ”döda 100.000 älgar för nöjes skull”? För att inte tala om 100.000 vildsvin!

Glöm jaktens dödgrävare ett tag
Känn efter. Höstens första frost, hög och klar luft, det riktig doftar jakt. Vi har ju den förmånen att faktiskt kunna säga: Äntligen höst!
Nu börjar en fantastisk tid för oss och våra hundar.
Passa på nu, snart är det vår igen och då får vi återigen gå omkring och längta.

Björn Isaksson
Bottnaryd

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.