lördag 24 februari

Jakt & prylar

Mystisk gåta fick sin lösning

Det var en något ovanlig pälsfärg på den räv som Ivan Marjavaara sköt i en by utanför Pajala. Räven hade en störning i pigmentlagringen. Foto: Ivan Marjavaara

Ivan Marjavaara från en by utanför Pajala sköt i fjol en något ovanlig räv på sin åtel.
Rävens speciella färgteckning beror på en störning i pigmentlagringen.

I januari förra året sköt Ivan Marjavaara en räv på sin åtel. Räven hade en udda färgteckning. Ivan lät en konservator stoppa upp räven. Vad det ovanliga utseendet berott på har varit en gåta för Ivan – fram till nu.
För någon dag sedan träffade han jaktvårdskonsulenten Roger Lundqvist som var i Pajala på ett skolbesök. Han visade bilden för Roger som sedan tog kontakt med Svensk Jakt som i sin tur skickade bilden till biologen P-A Åhlén, verksam i mårdhundsprojektet.
Han säger sig vara säker på vad som orsakat den ovanliga pälsfärgen på räven:
– Den är partiellt leucistisk. Det är en störning i pigmentinlagringen i hud och päls som gör att den får vita (pigmentlösa) områden i pälsen. Leucistiska däggdjur blir vita i de berörda områdena. Andra djurtyper som lagrar in födoämnen i hud och fjädrar kan få andra färger beroende på vad de äter.

Ovanlig räv

Har du också fällt eller fotograferat en räv med ovanlig färgteckning? Mejla i så fall gärna text och bild på räven till webbredaktionen@
svenskjakt.se
 så kan vi komma att publicera ditt bidrag på Svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay