Marcus Wisäter berättar i artikeln om ett spännande eftersök och samarbetet med sin griffon fauve de bretagne Aslan. Foto: Privat

”Med tacksamhet till min trogna jaktkamrat”

I nattens mörker får jag ett eftersöksuppdrag på ett vildsvin som har körts på i närheten av mitt hem. Med stigande puls och adrenalin pumpande åker vildsvinsbyxorna på. Snabbt kopplas sladdarna från den tekniska utrustning som står på laddning loss. En känsla av spänning och förväntan infinner sig. Med Aslan vid min sida är jag redo för äventyr. 

Med förtjusning tänker jag att ett argt vildsvin kommer att få oss att sätta full fart, med Aslan direkt på spåret. Det är det här vi tränat inför. Hunden är min följeslagare, arbetskamrat, och bästa vän i dessa situationer. Tillsammans är vi oslagbara.

Laddad bössa 

När vi når platsen markerad med en varningstriangel hittar jag efter lite letande en ficka längs den smala vägen där bilen kan parkeras. Känslan av förväntan växer allt starkare, och jag tar det lugnt med att göra oss redo för uppdraget.

Bössan laddas och hängs bekvämt på ryggen. Aslan är ivrig som vanligt, och behöver lugnas ett par gånger innan vi sätter av.

Fullt förtroende 

Väl framme vid triangeln, markerar den tydligt vildsvinsspår i fältet. Aslan tar sig an det på ett imponerande sätt. Han håller sig lugn och koncentrerad, med svansen stolt i vädret.

Vi följer spåret och jag känner att vi är ett oslagbart team. Hjärtat bultar av spänning, och jag har fullt förtroende för Aslans förmåga.

Kopplet stryks

Plötsligt hörs ett prasslande ljud. Jag håller genast emot linan för att få Aslan att stanna. Jag går sakta fram till honom och tar ett fast tag om halsbandet. Det prasslar igen, och en mörk päls skymtar mellan stråna, endast tio meter bort. Här är det, tänker jag och kopplar loss linan från Aslans halsband.

Vi följer spåret och jag känner att vi är ett oslagbart team.

Marcus Wisäter

Hunden står stilla bredvid mig, vi är redo för vad som komma skall. Tiden känns nästan som om den står stilla.

Då prasslar det igen, och vildsvinet kommer mot oss som en kanonkula. Aslan hoppar undan, och jag tar ett steg åt sidan. Han slår en ring och börjar skälla intensivt.

Nytt utfall

Nu är det spännande. Det skadade vildsvinet är stridslystet, och vägen ligger bakom mig med hus till vänster. Jag är fast besluten att hålla djuret på rätt sida, och börjar en halvcirkelrörelse till vänster.

Samtidigt kommer ett nytt utfall rakt mot Aslan. Han hoppar undan igen, och jag tar tre snabba steg mot vildsvinet för att få det att flytta på sig. Det trycker hårt, men Aslan skäller intensivt och visar tydligt i vilken riktning det befinner sig.

Vi har ett smått aggressivt vildsvin, och här gäller det att hålla koll på omgivningen

marcus Wisäter

Plötsligt skriker vildsvinet öronbedövande, och jag tappar lite av orienteringen om vart det tagit vägen. Aslan spårar vidare och gör ännu en ring.

Det är lite nervöst och för ett ögonblick hamnar jag inom Aslans ring. Jag påminner mig själv om att tänka klart och analysera läget.

Vi har ett smått aggressivt vildsvin, och här gäller det att hålla koll på omgivningen, med tanke på byggnader och väg i närheten.

I ett dike 

Nu gör vildsvinet ännu ett utfall, innan det vänder och rusar mot skogen, utan att det blir något skottillfälle.

Vi fortsätter jakten, och jag följer Aslans rörelser tätt. Vildsvinet har fastnat i ett djupt dike mellan dikeskanten och ett cementrör, och bakbenen sparkar intensivt. Aslan står bredvid och skäller, och jag förbereder mig för det avgörande skottet.

Enorm stolthet

Jag tar några steg framåt mot grisen och säkrar att Aslan är på en säker plats för att undvika eventuella rikoschetter. Viltet är ett skott ifrån att fly och vårt mödosamma arbete ska inte gå om intet.

Mitt i all action och adrenalinkicken kan jag inte låta bli att känna en enorm stolthet över Aslan och vårt fantastiska samarbete. 

Aslan har blivit en del av mitt liv, och jag vet att vi har många fler äventyr framför oss. Foto: Privat

Svårt uppdrag

Skottet skär genom luften, och vildsvinet faller i språnget. Hjärtat fylls av en blandning av lättnad och triumf när jag inser att skottet träffat precis där det skulle.

Vildsvinet ligger, och vi har lyckats avsluta detta uppdrag med framgång.

Aslan är en fantastisk hund, modig och lojal, och jag kan inte låta bli att le när jag ser honom där bredvid mig.

Vi har tillsammans genomfört ett svårt uppdrag, och det är något alldeles särskilt med den samhörighet vi delar.

Vi följer spåret och jag känner att vi är ett oslagbart team.

Marcus Wisäter

Jag markerar platsen med en röd snitsel och tar noga upp koordinaterna för att dokumentera vårt arbete. Sedan kopplar jag Aslan och vi går tio meter in på fältet där vi sätter oss ner för att ta en stund och andas ut.

Vi myser tillsammans, och jag känner en varm känsla av tacksamhet och kärlek till min trogna jaktkamrat.

Kort och intensivt

Det har varit en kort men intensiv jakt, men det har också varit en fantastisk upplevelse. Tillsammans har vi mött utmaningar och tagit oss igenom dem med framgång. Aslan har bevisat att han är en hund att lita på, och jag är stolt över att ha honom vid min sida.

Vi har haft våra motgångar och utmaningar, men vi har också haft otroliga framgångar och minnen för livet.

Att ha en jakthund som Aslan har berikat mitt liv på så många sätt, och jag är tacksam för varje stund vi får dela tillsammans.

Fler äventyr

Aslan har blivit en del av mitt liv, och jag vet att vi har många fler äventyr framför oss. Han är inte bara en jaktkamrat, utan också en vän och följeslagare som jag alltid kan lita på.

När jag avslutar rapporten om detta spännande eftersök, vet jag att det inte bara handlar om att ha utfört ett uppdrag. Det handlar om så mycket mer än det.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay