tisdag 21 september

Jakt & prylar

Publicerad 10 maj 2021 - 06:05

Lodjuret fångades på bild av viltkameran placerad nära Torsten Nilssons gård. Foto: Torsten Nilsson

Lodjur på oväntat besök

Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Uppsala län, berättar här om ett möte med ett lodjur som jagat rådjur runt hans gård. Lodjuret fångades på bild med en viltkamera.

Det började med att jag den 22 april från mitt fönster såg ett lodjur glida förbi på åkern 100 meter söder mitt hus Harbacken gård. Det var riktigt ruskväder med snöglopp och en tämligen blöt katt. Den försvann in i åkerkanten. Omedelbart därefter for det ut en fälthare ur en liten gran, följt av lodjuret, men den gången blev det ett misslyckat jaktförsök.

 

Färska spår

Dagen därpå upptäcker jag under hundpromenad en färsk travlöpa efter ett stort lodjur. Även om den blöta katten såg smäcker ut så kände jag omedelbart igen spåren efter den stora lodjurshane jag spårat ett flertal gånger tidigare i vinter. Nu misstänkte jag att han tänkt stanna på marken. Mycket riktigt. Påföljande dag avslöjade korparna att det hänt något 200 meter norr om vårt hus.
En slagen råbock, ett av de djur jag matat hela vintern och som fastnat på otaliga bilder, var dödad av katten. Delvis äten samt övertäckt.

 

Lodjuret kom tillbaka flera gånger. Foto: Torsten Nilsson

Följer sin trad

Torsten Nilsson.

Jag vet att denna katt återkommer om han får vara i fred. Det har hänt förr. Min viltkamera avslöjade att det stämde även denna gång. Under tre nätter återkom katten. Den tredje natten vid tre tillfällen 18.45, 00.44 och 05.36.
Resterna lämnades därefter åt asätarna.
Vad som hänt sedan är bara spekulationer, men inte ett enda rådjur har därefter setts i närområdet. Nu spanar jag bara efter korpar.

 

Torsten Nilsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

1 av gårdagens grisar vart en fin herre🐗

#grsriflestocks #nordichunter #hunt #hunter #jakt #jägare #jaga #tikka #tikkarifles #tikkafirearms #rifles #normahunting #lapua #norma #wildboar #wildboarhunting #huntinglife #normanowitsuptoyou #frånskogtillbord #viltkött #swedenhunting #riflehunting #vildsvinsjakt #vildsvin #stalonsilencer #jagd #jaktärjakt #härkila #svenskjakt #dinjaktbild
...

Family ☀️ #family #familyphotography #deer #kronhjort #deers #wildanimals #vildadjur #nature #nordicnature #scandinaviannature #lovenature #naturelover #canonnature #canonnaturephotography #hunting #deerhunting #svenskjakt #jägarförbundet #sverigenatur #lateevening #jagd #jägermeister #naturkompaniet #fjällräven ...

Ett minne för livet 2.0. Bocken som jag sköt den 16:e augusti 2021 är nu monterad. Skölden är av marmor (Brännlyckemarmor) från markägaren som bryts bara ett stenkast från där jag sköt bocken. Lite nördigt men som sagt ett minne för livet. #bockjakt2021 #brännlyckemarmor #svenskjakt #husqvarna1640 #normaoryx ...

Kronhjort i mosskanten

#kronhjort #reddeer #stag #halleberg #hunneberg #jakt #svenskjakt #jaktjournalen #klövilt #kronvilt #ttelaläsarbild #nature #naturephotography #natur #visittv #reddeerphotographer #wildlife
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay