Lodjuret fångades på bild av viltkameran placerad nära Torsten Nilssons gård. Foto: Torsten Nilsson

Lodjur på oväntat besök

Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Uppsala län, berättar här om ett möte med ett lodjur som jagat rådjur runt hans gård. Lodjuret fångades på bild med en viltkamera.

Det började med att jag den 22 april från mitt fönster såg ett lodjur glida förbi på åkern 100 meter söder mitt hus Harbacken gård. Det var riktigt ruskväder med snöglopp och en tämligen blöt katt. Den försvann in i åkerkanten. Omedelbart därefter for det ut en fälthare ur en liten gran, följt av lodjuret, men den gången blev det ett misslyckat jaktförsök.

 

Färska spår

Dagen därpå upptäcker jag under hundpromenad en färsk travlöpa efter ett stort lodjur. Även om den blöta katten såg smäcker ut så kände jag omedelbart igen spåren efter den stora lodjurshane jag spårat ett flertal gånger tidigare i vinter. Nu misstänkte jag att han tänkt stanna på marken. Mycket riktigt. Påföljande dag avslöjade korparna att det hänt något 200 meter norr om vårt hus.
En slagen råbock, ett av de djur jag matat hela vintern och som fastnat på otaliga bilder, var dödad av katten. Delvis äten samt övertäckt.

 

Lodjuret kom tillbaka flera gånger. Foto: Torsten Nilsson

Följer sin trad

Torsten Nilsson.

Jag vet att denna katt återkommer om han får vara i fred. Det har hänt förr. Min viltkamera avslöjade att det stämde även denna gång. Under tre nätter återkom katten. Den tredje natten vid tre tillfällen 18.45, 00.44 och 05.36.
Resterna lämnades därefter åt asätarna.
Vad som hänt sedan är bara spekulationer, men inte ett enda rådjur har därefter setts i närområdet. Nu spanar jag bara efter korpar.

 

Torsten Nilsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay