torsdag 20 juni

Jakt & prylar

Lennart Fredriksson, Ängesbyn, med den fina trofén. Foto: Lars-Henrik Andersson

Lennarts första medaljbock kom på lock

Premium

Lennart Fredriksson från Ängesbyn, Norrbotten, brukar varje höst få fälla en råbock. Den här hösten blev dock speciell när han lyckades fälla sin första råbock med en trofé som gav medalj. Guld dessutom.

Lennart Fredriksson är en hängiven jägare som ägnar sig åt både småviltjakt och älgjakt. 16 augusti är ett magiskt datum för en rådjursjägare och Lennart tillhör dem som varje år prövar jaktlyckan på premiären.

– På bockpremiären gick det sisådär. Jag skrämde en råbock som skällde ut mig, jag tror den såg mig, berättar Lennart Fredriksson.

 

Trägen vinner

Men skam den som ger sig. Två dagar senare gav han sig ut i skogen igen i hopp om att få skottillfälle på den varska skogsbocken.

– Jag brukar rekognosera markerna innan jakten och på det här stället hade jag sett tydliga fejningar och revirmarkeringar. Det syntes även stigar där rådjuren hade gått. Jag satte mig vid ett kalhygge, cirka hundra meter från skogskanten där rådjuren brukar färdas. Jag hade nog suttit 1,5 timme när jag bestämde mig för att testa några hetsläten med lockpipan. Efter fem hetsläten såg jag plötsligt skymten av bocken i skogskanten. Jag såg först bara spetsarna på hornen sticka upp men sedan fick jag ett bättre läge och sköt, berättar Lennart Fredriksson.

 

Rådjurstrofén fick 145,1 poäng. Gränsen för guld går vid 130 poäng. Foto: Lars-Henrik Andersson

Guld med råge

Råbocken föll i skottet och när Lennart kom fram fick han se att det rörde sig om en mycket fin trofé.

– Jag blev ju chockad när jag såg vilka fina horn den hade.

2018 – de stora råbockarnas år

Lennart har nu låtit Jägareförbundets personal i Norrbotten mäta trofén och det blev guld, med råge. Poängen landade på 145,1. Gränsen för guld ligger på 130 poäng.

– Jätteroligt, säger Lennart och berättar att han veckan efteråt sköt en råbock bara 700 meter från där han fällde medaljbocken.

– Då hann jag bara sitta fem minuter innan råbocken klev fram.

Enligt Lennart gäller det att ha bra koll på sina jaktmarker för att veta var råbockarna brukar hålla till.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay