söndag 23 februari

Publicerad 30 november 2014 - 13:03

Jägarnas bilder – största hotet mot jakten?

Foto: Martin Källberg

Bilden jägarna ger av sig själva och sin jakt kan idag vara den största faran för jaktens framtid.
– Tänk till innan du lägger ut bilder och filmer från jakt på nätet, uppmanar Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Daniel Ligné.Acceptansen för jakt är väldigt hög i landet och en SIFO-undersökning gjord under hösten visar till exempel att nästan nio av tio svenskar accepterar jakt.
Men det är ingen självklarhet att ickejägare ska tycka att jakten är okej. Nyckeln till den höga acceptansen är hur vi bedriver vår jakt. Etiken måste alltid vara nummer ett och vi måste visa viltet respekt – annars sjunker acceptans­en blixtsnabbt.
Enligt Daniel Ligné, riks­jaktvårds­konsulent i Svenska ­Jägare­förbundet, finns det ingen viktigare fråga för acceptansen än hur vi ­bedriver vår jakt – och hur vi jägare sedan visar upp oss själva och vår jakt.
– Vi är helt beroende av att allmänheten tycker att det vi gör är okej. Den dagen de inte tycker det ­kommer jakten att regleras, ­konstaterar Daniel Ligné.
Men hur etiskt korrekt jakten än bedrivs hjälper inte det om man som illustration väljer att visa en dålig bild eller film på till exempel Facebook. Det har jägarna i USA fått lära sig på senare år.

 

Söker på jägarsidor
– Det som sker i USA kommer hit inom några år. Vi vet redan nu att samma sak kommer att hända även i Sverige om inte jägarna tänker till innan de lägger ut dåliga bilder från sin jakt, säger Daniel Ligné.
För tre, fyra år sedan började USA:s jaktmotståndarorganisation­er systematiskt skanna av jägarnas egna grupper på Facebook, jägarnas hemsidor och jakttidningarna. Sedan plockar de jägarnas egna bilder och filmer – och sprider sedan material till allmänheten via sociala medier.
Det har fått till följd att allmänhet­ens acceptans för jakt har minskat i USA – efter flera år där jakten växt i popularitet. Och det börjar jägarna märka av. Till exempel pågår en mycket livfull diskussion om det ska finnas fritidsjägare eller om jakt bara ska bedrivas av professionella jägare.
– Så fort du lägger ut någonting på nätet eller mms:ar iväg en bild måste du kunna stå för den inför allmänheten. För vart bilden sedan tar vägen har du ingen kontroll över. Och det tar inte lång tid för en jaktmotstånd­are att ta sig in i en sluten jägargrupp på Facebook, säger Ligné.
Sverige har världens mest liberala jaktlagstiftning, med ytterst få detaljregleringar. Många jägare tar nog det för självklart, men det kan räcka med ett felsteg för att det ska bli inskränkningar.

 

Film orsakade reglering
– Vi har ett exempel på det i Sverige. Tvåhundsregeln vid björnjakt kom till efter att en filmtrailer på 36 sekunder visades på nätet. Att trailern visade en korrekt eftersökssekvens på björn spelade ingen roll, det kom omedelbart en detaljreglering i hund­användningen.
Ska vi då strunta i att visa upp vår jakt helt och hållet?
– Absolut inte. Det är livsfarligt om man uppfattar mitt budskap som att vi jägare ska sluta oss som musslor.
Vi ska vräka ut jaktbilder och jaktskildringar, men de ska vara okej i allmänhetens ögon.
Daniel Ligné menar att det är ett stort ansvar som vilar på jägarkollektivets axlar.
– Alla måste hela tiden, varje dag, ta ansvar för sin jakt. Vi ska visa upp jakten så mycket som möjligt – men vi måste visa upp en schysst bild.

 

Speglas verkligheten?
Vi tar här upp bilden som jägarna visar upp av sig själva. Men är det inte så enkelt att bilden de ger är en spegel av verkligheten? Alltså att det finns problem med jaktetiken inom jägarkåren?
– Det är ingen slump att medlemmarna tydligt sagt åt Jägare­förbundet att vi ska arbeta med etikfrågorna. Det finns ett behov inom jägarkåren att ta diskussionen och rensa i de egna leden, säger Daniel Ligné och fortsätter:
– Jägareförbundet kommer nu att satsa stenhårt på jaktetiken.

 

Vad tycker du?
Svara på webbfrågan här intill och ta chansen att chatta med Daniel Ligné om jägarnas bilder. Chatten pågår måndag 1 december klockan 13.00–14.00. Du kan ställa din fråga eller framföra din åsikt innan chatten drar igång.

Tips för ­jakt­fotografering

Daniel Ligné listar sina tips om hur du ska lägga ut jaktbilder.
• Visa alltid viltet respekt! Det är inget fel att ta en trofébild. Men gör det snyggt.
• I allmänhetens ögon är blod dramatiskt. Vi kan tycka mycket om den saken – men det är ändå så verkligheten ser ut. Lägg det fällda djuret med ingångshålet upp, så slipper du få med en massa blod på bilden. Ett lungskjutet djur har ofta en blodpöl under nosen. Dra iväg djuret en meter innan du fotograferar.
• Om djuret har ramlat pladask på vägen – dra bort det från vägen och lägg upp det snyggt innan du fotograferar.
• Gör dig inte rolig på viltets bekostnad. Till exempel: lägg dem inte i konstiga ställningar eller sätt inte en cigarrett i munnen på dem.
• Visa inte makt över det fällda djuret. Sätt dig till exempel inte gränsle över det och sätt inte foten på djuret. Sätt dig istället bredvid eller bakom djuret när du fotograferar.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Är det för tidigt att redan längta till drevjaktssäsong?😬 *
*
*

#jagd #nature #jakt #vilt #dovhjort #kött #wildlife #caza #jakttrion #svenskjakt #jägare #jaga #jagd #jäger #chasse #chasseur #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #blaserr8 #sako #sakopowerhead #zeisshunting #zeiss
...

Full day in shop and got a few calls ready. Tomorrow we hope for good weather and going for the crows! Anyone else going to give it a try tomorrow? #kråkjakt#jägare#hunter#crow#calling#svenskjakt#vildmarken#crowcrew#hunt#callmaking#shop#onebyone#crowhunt#photo#picure#workshop# ...

It's been a while.
Been really busy building my webshop. Not to mention the entire product construction. It really looks good so far.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#tikka #gunfreaks #vortexnation #vortexoptics #longrange #gunsdailyusa #shooting #outdoors #65creedmoor #weaponsdaily
.
#longrangehunting #hornady #jakt #jagt #hunt #hunting #jagd #cabelas #targetpractice #nature
.
#hunter #boltgun #precisionrifle #weapon #magpul #gun #svenskjakt #gunfanatics #rifle #gunsdaily
.
.
.
magpul
distance.shooters
tikkafirearms
tikka_international
astrosweden_jaktoskytte
hornadymfg
boltgunners
krg_ops
...

NY FILM UTE PÅ YOUTUBE!!! Se länk i bio 💥
En helt fantastisk helg med både drev och pyrschjakt. Blir jätteglad om ni tittar och om ni gillar får ni gärna dela och promota ❤ 🤠👍👌
.
.
.
#jaktfilm #drevjakt #pyrschjakt #rävjakt #dovviltsjakt #swarowskioptik #tikkat3x #svenskjakt #jakthund #jakt #jägare #huntingmovie #hunting #drivenhunt #pyrsch #nordichunter #dinjakt #dinjaktbild
...

Harjakt i månsken måste upplevas 🖤 Fina minnen från stövartiden.
.
.
.
#jakt #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #outdoorslife #trijiconHunt #myzeissoptics #metsästys #blaser #blaserr8 #teamblaser #blasersweden #swedenhunting #huntingtime #vildmarken #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Va iväg på eftermiddagen idag och pyrscha dovhjort. Tyvärr så ställde den hårda vinden till det! Den snurrade hela tiden detta va det närmaste jag kom en skottchans. Såg otroligt mkt djur nya tag i helgen! Ska ni jaga? #dovhjort #fallowdeer #hunt #jakt #svenskjakt #jaktärjakt #detblirviltpåparadennärmansläpperkarlssoniskogen #wildlife #wildgame #naturephotography ...

Alla hjärtans dag, och dagen efter bjöd ju som bekant på varsin gris.
Dessa små rackare har nu hängt färdigt, och ska under helgen styckas, vaccas och packas in i frysen.
Ska testa stycka ut tomahawkstekar och lite andra sjyssta grilldetaljer till våren!
Vad är era bästa stycktips på gris? •#jagd #grilla #jakt #vilt #dovhjort #kött #wildlife #caza #jakttrion #svenskjakt #jägare #jaga #gris #jäger #chasse #chasseur #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #tikka #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #blaserr8 #sako #grilltime #zeisshunting
...

Ibland är det fler än grisarna som vill ha majs 🌲🌽 #åtel#jaktliv#hunting#jagd#jagt#råddjur#deer#huntinglife#åteljakt#jägare#jakt#svenskjakt#småland#sweden ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay