Hur gör du eftersök på en påskjuten räv?
PremiumAtt göra eftersök på en påskjuten räv som går ner i gryt kan vara knepigt. Hängivne rävjägaren Henrik Karlsson vet hur man gör för att lyckas.
– Jag sköt på en räv, men bommade nog.
Meningen är nog inte helt ovanlig vid jakt. Finns sedan inga synliga tecken efter skottet händer det förmodligen då och då att man avfärdar skottet som en bom.
Kröp under
En som inte gör det är Henrik Karlsson från Bräcke i Jämtland. Under helgen sköt han på en räv som tyvärr inte blev på platsen. Direkt släppte han på sin gamla erfarna rysstövartik Tikka som spårade räven till ett stort gryt där den kröp under.
Eftersom Henrik har tillgång till en grythund släppte han ner terriern i grytet efter räven.
Det blev omedelbart kontakt. Terriern Trixa jobbade sedan föredömligt som en rävpsrängare ska göra med täta angrepp in och ut ur grytet från olika ingångar.
Men räven kom inte ut för det. Efter en timme övergick hunden i så kallad förliggarjakt när räven inte flyttade sig i grytet.
Film: Henrik Karlsson
Ensam vid ett stort stengryt bestämde sig Henrik Karlsson för att det fick bli spett och spade för att få tag på den skadade räven.
Trixa låg och skällde på räven när Henrik började sitt hårda arbete. Ensam lyfte Henrik stora stenar på 50–60 kilo ur grytet.
Efter fem timmars envist arbete fick han ett läge på räven och kunde avsluta eftersöket med grytrevolvern.
Återställde grytet
Vad gör en jägare sedan, jo återställer grytet så gott det går innan man lämnar platsen.
– Jag vet inte hur många stora stenar jag baxade ur grytet, men för mig fanns det bara det att räven skulle avlivas eftersom jag misstänkte att den var träffad, berättar Henrik Karlsson, som även är ungdomsansvarig i Östersund-Bräcke jaktvårdskrets.
Per Andersson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.