fredag 8 december

Jakt & prylar

Foto: Stefan Holm

Gustavs ensamjakt gav rekordtjur

Premium

Att skjuta en guldälg i Uppland är få förunnat, men Gustav Hillerstig är en av dem. Det finns faktiskt endast tre guldtjurar inmätta och Gustav har fint sällskap i guldklubben, den största fälldes av kung Carl Gustaf på Hargs Bruk 1981.

Det var den 19 oktober 2017. Gustav var då 19 år gammal. Han satte sig i ett torn i en åkerkant på sin morfars mark i Göksnåre, Hållnäs.

– Vi hade en vuxen på licensen och morfar var och jagade älg på annat håll så jag gick ut ensam. Jag trodde nog inte att det skulle hända så mycket och under de första timmarna var det lugnt. Sedan, när det kanske var en timme kvar, så hörde jag ett ”klonk” inne i en tallung­skog. Det var som om en älg slog ett horn i ett träd.

 

Älg på gång

Gustav förstod att det kanske var en älg på gång. Det gick kanske tio minuter och sedan kom det ut en tjur. Och vilken tjur sedan! En 14-taggare!

– Jag såg ju direkt att det var en stor tjur så det blev lite puls. Tjuren gick längs med åkerkanten och när den var på 80 meter fick jag ett bra läge.

Vid mätningen visade det sig att trofén erhöll 300,8 poäng. Utlägg­et var hela 125 centimeter och tjuren hade en slaktvikt på 280 kilo. Guldälgen är dock inte Gustavs första älg.

– Jag har haft lite flyt. Året innan sköt jag först en åttataggare, vilket i sig var ovanligt, och sedan en kalv. Och så denna 14-taggare 2017 och sedan en kalv 2018.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay