onsdag 17 april

Jakt & prylar

Gångstånd på björn

Stefan Svärd med sin laika Eldbenuddens Kerke och Sven Åke Lindberg och hans laika Ponderforsens Eldar (Elvis). Två hundar som det skjutits flera björnar för. Foto: Jesper Svedberg

Efter en timmas jobb fick två laikor fram björnen till en skogsväg där den kunde fällas.

Stefan Svärd och hans jaktkamrat Sven Åke Lindberg från Lit i Jämtland jagade björn i Sörviken den 23 augusti ihop med ett jaktlag. De gick in på ett berg som en kamrat gått på under premiärdagen. Han hittade bra med björnskit och bär i berget då, men fick inte upp någon björn.
Stefan gick nu med sin laika Kerke ute på frisök. Efter att han tagit sig cirka 700 meter in på berget så tog Kerke upp framför honom. Sven Åke Lindberg var i närheten så han släppte sin laika Elvis med en gång. Nu skenade björn och hundar cirka en kilometer innan de lugnade ner sig och det blev ett gångstånd. Jakten kom i närheten av fyra postare men ingen av dem fick något bra läge på björnen.
– Då sprang jag efter tre–fyra kilometer och kom ifatt hundar och björn. Rätt vad det var kom gångståndet rakt på mig på skogsvägen. På 40 meters håll fick jag på två skott på den stora björnen och det räckte. Våra hundar gjorde ett kanonfint jobb med den 230 kilo tunga björnen och jobbade med den i strax över en timme, berättar en nöjd Stefan Svärd.
Stefan och Sven Åke har haft fina framgångar med sina hundar under björnjakterna tidigare under åren i Jämtland och det här var Stefans tredje björn för hundarna.

Per ”Rävper” Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay