torsdag 28 september

Jakt & prylar

Första jaktdagen gav drömtjur

Första dagen på älgpass gav jackpot. Foto: Privat

18-årige Emil Lundh gjorde sin första dag som älgjägare förra lördagen. Strax efter lunch sköt han förmodligen sitt livs älg.

Emil Lundh från Grängsbo utanför Alfta har tidigare jagat älg under uppsiktsjakt. Tidigare har han skjutit en liten tjur och en kalv på Alfta västra viltvårdsområde. Men i år var det äntligen dags att sitta själv på passet. Och redan i den andra såten kan han ha skjutit det som visar sig bli sitt jägarlivs största älg.
Emil Lundh.– Jag kom ut på passet på berget Långboåsen strax efter klockan tolv. Direkt hörde och skymtade jag en älg som stack iväg men en hund i hack i häl, berättar Emil Lundh.
Han såg däremot inte vad det var för sorts älg – och kort därefter ropade hundföraren att älg och hund gått över rågången och in på ett annat viltvårdsområde.
Men efter dryga timmen vände ekipaget och gick tillbaka mot Alfta västras marker – och Emil Lundhs pass.
– Jag hörde hur det knakade och hur hunden skällde några skall 400 meter ifrån mig. Av någon anledning började jag då locka, jag vet inte riktigt varför, berättar Emil.
Plötsligt hörde han hur tjuren lockade tillbaka. Och att älgen kom allt närmare passet. Pulsen skenade, men den unge jägaren höll nerverna i styr.
– Till slut såg jag jättetjuren komma smygande från vänster. Han försvann först i en svacka, men när han kom upp ur den nöp jag till. Tjuren tog två steg – då sköt jag ännu ett skott. Då rasade han ihop, berättar Emil.
Tjuren var en udda 18-taggare. Men han hade inte bara stora horn. Tjuren var även stor i kroppen och hade en slatkvikt på 307 kilo.
– Jag kommer förmodligen aldrig skjuta en så stor tjur igen. Farsan har jagat i hur många år som helst, men en sådan här jätteälg har han aldrig skjutit, konstaterar Emil.

Långvarigt arbete
Att det numera är en bra kvalité på Alfta västra och intilliggande marker är långt ifrån någon slump. Jägarna har i många år arbetat med att få upp kvalitén i älgstammen. Detta genom en försiktig avskjutning och framför allt genom att inrikta avskjutningen mot kalvar och unga djur.
På senare år har man börjat fälla även en del större tjurar. Och nu under helgen sköts även en tiotaggare med en slaktvikt på 295 kilo på Alfta västra. Totalt fick det bara fällas två tjurar vid årets älgjakt.
– Nu ska vi skjuta tre kalvar när jakten börjar om i oktober. Sedan får vi skjuta ett hondjur, berättar Emil.
Hur ska du kunna toppa det här?
– Det gör jag förmodligen aldrig. Men det är inte bara att fälla stora älgtjurar som är roligt. Jakten är så mycket mer än så, säger Emil Lundh.

Jaktglädje

Nu är jaktsäsongen i full gång. Vi vill gärna få in bilder eller film från din jakt för publicering här på Svenskjakt.se. Använd formuläret här intill när du skickar in ditt material eller mejla in det genom att klicka här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.