tisdag 28 november

Jakt & prylar

Björnskallen mätte guld med sina 59,85 poäng. Daniel Lilja passade också på att mäta en björnskalle från 2014 från en jakt utanför Boden, för övrigt den första björn han fällde. Även den höll guldklass med 57,74 poäng. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fällde guldbjörn i sista sekunden

Premium

På morgonen den 3 september 2019 återstod det bara några få björnar på licenstilldelningen i Västerbotten. Daniel Lilja och några andra jägare var ute i skogarna nära Fällfors, inte långt från länsgränsen mellan Västerbotten och Norrbotten.

– Våra plotthundar skällde ståndskall och vi ringde till länsstyrelsen för att kontrollera hur många björnar det återstod på tilldelningen. Det visade sig att det bara var en björn kvar att fälla och då bestämde vi oss för att två jägare skulle avancera in mot ståndskallet och försöka komma till ett avslut. Men björnen gick loss, berättar Daniel Lilja.

– Jag sprang parallellt med gångståndet efter en kraftledningsgata. Plötsligt vek björnen ut på kraftledningsgatan och då kunde jag skjuta. Björnen föll i skottet, men kom upp på benen igen och sprang mot mig – då sköt jag igen och björnen föll för gott.

 

Fylld tilldelning

När Daniel kort därefter ringde in för att meddela att han fällt en björn fick han höra att tilldelningen redan var fylld, för bara en kvart sedan. Länsstyrelsen gjorde dock bedömningen att de två sista björnarna fälldes samtidigt och därför blev det inget rättsligt efterspel.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.