torsdag 18 april

Jakt & prylar

Henrik Bomans kronhjort hade 21 taggar och mätte 219,36 poäng. Det är den elfte största frilevande ­kronhjorten som fällts i Södermanland. Foto: Privat

Fällde älg och jättehjort inom 30 sekunder

Det gäller inte bara att vara skicklig som jägare, det krävs en del tur också. Det hade verkligen Henrik Boman när han var och jagade på Prostökna gård mellan Eskilstuna och Strängnäs i Södermanland.

– Det var klövviltsjakt den 20 oktober 2019 och både vuxna älgar och en kronhjort var lovliga. Jag satt på pass och helt plötsligt kom det en älg springande på min högra sida, berättar Henrik Boman.

Henrik kunde konstatera att älgen var en kviga. Den var på cirka 80 meters håll så Henrik lyfte bössan och sköt.

– Kvigan tecknade i skottet, men fortsatte att springa så jag sköt ett skott till och den ramlade omkull ute på en åker. I samma sekund brakade det till i närheten av mig och min första tanke var att det var en älgtjur som kom. I stället var det två kapitala kronhjortar!

 

Försvann in i skogen

Hjortarna kom fram på bara 15 meters håll, den ena en bit framför den andra. Henrik sköt ett skott mot den första. Och för säkerhets skull ett skott till.

– Hjortarna försvann in i skogen och jag visste inte riktigt om det hade gått bra. Jag tyckte jag såg något som låg inne bland granarna, men var inte säker så jag kontaktade jaktledaren Anders Ränk. Eftersom jag hade skjutit fyra snabba skott så trodde han, och flera andra, att jag hade skjutit vildsvin. ”Nej”, sa jag. ”Jag har skjutit en älg och en kronhjort, men hjorten gick vidare”.

 

”Ganska skakis”

En av hundförarna, Andreas Humble, kom förbi Henriks pass och kunde snart meddela över radion att ”allt var frid och fröjd” och att ”det var en ruskigt stor hjort”.

– Jag var ganska skakis efteråt. Allt gick ju så fort, men det var en makalös upplevelse och jag hade en oförskämd tur. Att få skjuta en älg och en guldhjort inom 30 sekunder är få förunnat och kommer inte att hända mig fler gånger.

– Det roliga var att jag nästan på dagen sju år tidigare hade skjutit en kronhjort med 14 taggar på samma mark. Det var den största kronhjort som fällts där så trofén fick stanna på gården, men de sa att ”när du skjutit en större så får du ta hem 14-taggaren”. Och det fick jag. 21-taggaren hänger nu på Prostökna.

 

Malou Kjellsson

Berätta om din jakt

Har du också varit med om en lyckad eller kanske ovanlig jakt? Mejla text samt bild eller film till webbredaktionen@svenskjakt.se så kan din upplevelse komma att publiceras under vinjetten Läsarnas jakter på Svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay