lördag 2 december

Jakt & prylar

Råbocken tar vila i åkerstubben. Foto: Mats Köbin

Ett sant nöje att jaga med kamera

Mats Köbin i Sala jagar med både bössa och kamera. Den här morgonen valde han kameran, och det blev ett fint fototillfälle.

Det här med smygjakt är alltid spännande. Även om det inte alltid är med bössan, utan i stället med systemkameran med det stora teleobjektivet. Jag har turen att ha god tid på mig om morgnarna, när jag åker längs de slingriga grusvägarna från Heby in till Sala.

Vinden på min sida

Det som skiljer är att man inte alltid har tid att planera sin jakt. När man är på språng man kan inte gå runt viltet för att komma rätt i vind. Den här dagen hade jag dock höstvinden på min sida, då jag stannat för att försöka få fatt i en råbock och get som låg ute på en öppen nytröskad åker.

Jag smög ut och det var en bit att ta sig fram för att komma inom skotthåll. Men bocken hade uppsyn åt andra hållet så jag kunde fortsätta. Jag var för dagen klädd i jaktkläder då det passar som arbetskläder så här års, så kanske jag försvann lite för dom då geten hade bättre synfält åt mitt håll.

Jag ville även ha en actionbild så jag gick lite på diagonalen, för de brukar ta till flykten till närmaste skogsbryn.

Alltid spännande

När väl geten ställde sig upp, när jag blev upptäckt, låg bocken kvar som man ser på bilden. Geten for märkligt nog rakt ut på åkern. Då vaknade bocken till och for lite yrvaket mot skogen, men upptäckte att geten var på väg åt motsatt håll och lade då snabbt om kursen. Det är alltid spännande med jakt även om man håller siktet mitt på djuret under en löpa när man har kameran, och med bössan går man precis förbi när man knäpper av. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.