söndag 3 december

Jakt & prylar

Jägare som jagar i ett strövområde och nära tätorter får vara beredda på att få frågor om vad de gör. Många människor vet väldigt lite om jakt. Bilden är från ett annat tillfälle än det i artikeln. Foto: Jan Henricson

Ett bra möte med en icke-jägare

Vi jagar i ett strövområde på Söderåsen och det händer att det kommer människor som har frågor om jakt. De kan också vara oroliga för sin säkerhet. Men vi har förmodligen bättre koll på alla flanörer, än vad de själva har på var de sätter fötterna. De är ju inte precis tysta i skogen…

I samband med att vi avslutade senaste jakten, dök det upp en kvinna som var intresserad av vad vi höll på med. Av någon anledning kom hon fram till mig (jag såg kanske ofarlig ut) och hade en mängd frågor, på ett sätt jag inte mött tidigare. Till exempel:
– Är det där en älg? (Nej, det var en hjort.)
– Får jag lyfta den? (Märklig fråga, men hon fick såklart lyfta i hornen.)
– Vad gör ni med djuren nu? (Vi tar hand om köttet, som är av hög kvalitet.)
– Är det där en räv (Ja, det var det.)
– Hur går det till när ni jagar? (Några av oss släpper hundar, medan andra sitter i torn med gevär.)
– Springer inte hundarna bort? (Jo, men de kommer tillbaka till oss.)
– Varför skär ni av huvudet? (Skytten tar tillvara trofén som ett minne. Nej, hon fick inte hjälpa till.)
– Gräver ni ner inälvorna? (Nej, de hamnar i skogen och är förmodligen borta före gryningen.)
Och så vidare.

 

Ingen jaktmotståndare

Jag svarade så gott jag kunde, men det var inte helt enkelt eftersom jag ganska snart insåg att hon inte hade någon egentlig relation till skogen och sambandet mellan människa och vilt.

Vår besökare förklarade också att hon var vegetarian, även om hon svävade lite på det, så det hände nog att hon åt kött. Hon erkände också att hon aldrig hade sett ett dött djur. Död är något den moderna människan ser på tv. Inte i verkligheten.

Insikten om var kött kom ifrån var nog lite sådär, men hon var inte någon jaktmotståndare och visade respekt både för oss och för de fällda djuren. En ömsesidig respekt ska tilläggas, och det var en intressant frågestund.

 

En snäv bild

På vägen hem funderade jag på detta möte och insåg att den moderna människan nog har en ganska snäv bild av hur djur och natur fungerar.
Det är nog lätt att bli jaktmotståndare i dag, just på grund av bristande insikt kring hur förhållandet egentligen är mellan människor och vilda djur.

Den moderna människan bor i samhällen och behöver inte förhålla sig till djur och natur. Mat finns ju på Ica.

Det är en ganska komplex ekvation, men kan sammanfattas med att stora delar av samhället helt enkelt inte hade fungerat utan jakten. Utan jakten hade viltet varit den stora förloraren.

 

Ingen djurpark

Att åka ut i skogen och gå en promenad ger väldigt lite insikt i detta förhållande och de allra flesta som går söndagspromenad ser aldrig ett vilt djur.

De vilda djuren finns där, men det gäller att veta vad man ska titta efter och det underlättar också om man står still och är tyst en stund. Och det sistnämnda är nog väldigt svårt för många människor. Skogen är ingen djurpark.

 

Jägaren är tvåa

Det finns en bild av att jägare åker ut i skogen och skjuter vilt omkring sig på allt som rör sig. Så är det inte. Det är en väl organiserad verksamhet, där de djur som fälls är noga utvalda.

Säkerheten är hög och vi är vana vid att hantera vapen. Vi har radio, gps och appar i telefonen som hjälpmedel.

Djuren är inte chanslösa, det är vi jägare som hela tiden ligger tvåa.

 

En bra dag

Som jägare kan jag känna ett ansvar för att upplysa icke-jägare om vad vi håller på med och hur det går till. Jag respekterar givetvis icke-jägare, skogsflanörer, vegetarianer och andra, men jag har svårt att respektera jaktmotståndare. I synnerhet då dessa ofta har en helt fel bild av jakten och förhållandet mellan människa, skog och vilda djur.
Tänk om fler tog sig tid att komma fram och prata med oss när vi jagar.
Det var en bra dag i skogen.

 

Stefan Svensson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.