fredag 18 januari

Jakt & prylar

Publicerad 24 april 2018 - 09:15

Perukbocken fälldes den 22 augusti 2017. Foto: Privat

Perukbocken fälldes den 22 augusti 2017. Foto: Privat

En guldbock under peruken?

Det var en blåsig sensommardag i Finnerödja, Laxå kommun. Jag hade inga högre förväntningar på kvällen och skulle mer eller mindre bara kika lite närmare på ett hygge där jag sett fina råbockar tidigare år.

Bocken hade mycket välutvecklade horn under basten. Foto: Privat

Detta ställe är ett av tre skiften som jag arrenderar. Min jaktkamrat Johan och jag tog varsitt pass. Men jag hann inte ut till det tilltänkta hygget. Utefter en gammal traktorväg har jag ett buskfall till höger, och till vänster om vägen storskog.

Hinner bara tänka tanken att det säkert betar rå i det högväxta aspslyet, då jag hör något resa sig bakom mig i storskogskanten. Det är något jag aldrig sett tidigare, nämligen en perukbock.

 

Höjer bössan

Jag hinner inte ens justera ner förstoringen, utan i ren reflex bara höjer jag bössan till axeln och låter skottet gå i samma sekund som bocken hunnit resa sig.

Allt går riktigt fort och tanken kommer inte ifatt mig förrän i bilen på vägen hem, där Johan och jag sitter helt förstummade över vad som just inträffat.

Bocken är nog en stor guldbock som jag i flera år tidigare jagat på, men enbart synat på för långa håll eller fel ställen.

 

Blir kontaktad

Efter att bilden av bocken delats på Facebook blir jag kontaktad av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som konstaterar att bocken hade en avsaknad av testosteron, vilket kommer sig av att han under något slagsmål eller annan olycka blivit av med ena testikeln.

Kvinnan som kontaktade mig trodde även på min teori om den tidigare observerade bocken, då denna hade mycket välutvecklade horn under basten. Bocken var uppskattningsvis åtta–tio år.

Hur som helst valde jag att konservera bocken med ett bogmontage, mest för att det förhoppningsvis är den första och enda perukbock jag får se i mitt jägarliv. Det går många guldbockar på en peruk.

 

Tobias Lindberg 
Hova

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay