onsdag 29 maj

Jakt & prylar

Clas Göran Johnsén, Sösjö, Bräcke kommun, och Hamiltonstövaren Libäckens Bezzy med en skjuten hare efter ett par timmars drev. Foto: Per Andersson

Efterlängtad harjaktspremiär

Premium

I dag steg tusentals harjägare upp i arla morgonstund i hela Sverige. För 1 september är rena rama julafton för en harhundsägare.

Nu är haren lovlig och premiären är början på en sex månader lång härlig jaktsäsong. Hundjakten efter hare är en gammal fin allmogejakt och tilltalar många just för sin historia.
Här behöver man inte ta hänsyn till vindriktning, ta sig ut till oländigt beläget pass, sitta tyst i flera timmar och vänta på att något ska hända.

 

Socialt

Harjakt är dessutom en av de mest sociala jaktformerna. Att sitta och vänta ihop med goda vänner vid en brasa och småprata medan hunden går och söker efter haren, det är livet för en harjägare.

Sedan får det vara stövare, beagle eller drever som man använder.

När harhunden, med ett ljuvligt påstick annonserar att haren är uppe på benen och drevet börjar, då blir det diskussioner om var man ska passa på haren och hur och var haren kommer springa. Många harjägare låter gärna hunden driva haren ett tag innan skotten stoppas i hagelbössan.

 

Ett av de många trix en hare gör för att lura hunden är att gömma sig. Här i en vägtrumma. Foto: Göran Blix

Många trix

I dag så har det säkert skjutits ett hundratal harar ute i landet, för mer eller mindre lyckade hardrev.

Haren är svår att driva och har många trix för att lura bort hundarna. Då kan den lyckas lura hunden totalt, med så kallad dödtappt till slut.

Enligt stövarägare, som vi pratat med, ser det bra ut med föryngringen på svensk hare. Många harjägare har sett en hel del småharar under sommaren.

 

Hundträning

Nästa stora harjaktshändelse är under älgjaktsuppehållet i de norra länen när tusentals harjägare tar ledigt för några veckors harjakt.
Då åker många från södra Sverige norrut, där det säljs dagkort, för att träna sina harhundar.
Vill man hitta någonstans att jaga hare så är ett tips att kolla in: https://svenskjakt.se/start/nagonstans-att-jaga/

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay