tisdag 18 februari

Jakt & prylar

Publicerad 18 augusti 2019 - 18:56

Foto: Magnus Jonsson

Dramatik när jättebjörn fälldes

Premium

Det har gått tio år, men Omar Jonsson från Föllinge minns den här björnjakt­en som om den var i går. Kanske inte så konstigt med tanke på att björnen anföll och han blev biten.

Det var den 30 augusti 2009 och Omar Jonsson var ute i skogarna utanför Storåbränna i Jämtland tillsammans med en jaktkamrat och hans hund. Hunden fick snabbt upp björn och det blev ståndskall.

– Vi höll på i över tre timmar och smög in på ståndskallet flera gånger. Vi var inne på 30 meter ett antal gånger och såg hunden, men inte björnen. Björnen hade full koll på var vi var och till slut delade vi på oss och jag satte mig på pass vid en liten myr, berättar Omar.

Björnen gick loss ännu en gång och kom rakt mot passet. Omar ville se att det inte var en hona med ungar och väntade in i det sista innan han sköt.

– Ja, det blev lite nära. Det var bara 20 meter, men björnen kom och gick, lugnt och fint med bredsidan till. I skottet stannade den till och jag såg ju att jag träffat. Sedan gjorde jag misstaget att göra en mantelrörelse för att få in ett nytt skott …

 

Som en kula

Björnen, som var en hane på 194 kilo, hörde ljudet, fixerade Omar med blicken, vände 90 grader och kom som en kula.

– Det är otroligt vad snabba de är. Jag hann inte känna eller tänka någonting utan bara sköt. Jag hann skjuta två skott, men sedan var björnen över mig. Den bet i gevärspipan, bet hål i termosen i ryggsäcken och batteriet på jaktradion. Jag satte upp armen för att skydda ansiktet och halsen och då bet den mig i armen. Den kunde inte använda ramarna, och tur var väl det, utan den bara bet vilt omkring sig. Jag kunde sedan springa några meter och när jag vände mig om såg jag att han låg där död.

Det blev två hål i armen efter tänderna och Omar fick åka till vårdcentralen för att få en stelkrampsspruta. Det blev ganska stor uppståndelse och tidningar och radio ville intervjua den bitna jägaren. Själv tycker Omar inte att det var så farligt.

– Det var ju inte så märkvärdigt. Det var bara två små bett och inget djupt. Fast jag har ju fortfarande vita ärr på armen.

 

Borde mäta

Att det tog så lång tid innan Omar mätte in björntrofén förklarar han med att på den tiden var det ingen som höll på med sådant. Men sedan var det en jaktkamrat som sade att han borde mäta kraniet så det gjordes 2018. Det blev guld med råge med 62,9 poäng och dessutom den femte största björn­trofén som finns i Jägareförbund­ets databas.

– Jag har en guldälg sedan tidigare, så det var roligt att få en guldbjörn också. Det här var min första björn – och sista! Jag börjar bli för gammal för björnjakt, säger Omar och skrattar.

 

Malou Kjellsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Vet ni alla vad som gäller nu? Jag som jagar uteslutande på åker och fält berörs just nu inte av rådande jakttider som förhindrar gemene man som vakar på åtel och vid foder i skog. Vi som jagar på åker (ej stubbåkrar och foderplatser) får bedriva skyddsjakten som innan. En vän kontaktade jurister på svenska jägarförbundet och jag vill hänvisa till LRFs riktlinjer i detta, för att ge klarhet:

2) Vildsvin, . . som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni.

Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.

1. I en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet

2. På mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling

3. Om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

De möjligheter till skyddsjakt (jakttider och villkor för när skyddsjakten får användas) som föreskrivs i bilaga 4 får användas av jakträttshavaren utan tillstånd från myndighet.

https://www.lrf.se/politikochpaverkan/jakt-och-vilt/information-om-skyddsjakt-pa-vildsvin/

Så. Va inga svinpälsar nu. Låt grisarna lugnt gå på era åtlar. Sitt på åkrar istället. Skjut inte suggorna och skapa inget onödigt lidande.
Tänk också på att suggan vanligen lämnar kullen med nyfödda för att äta efter att ha diat under dagen. Hon går då ensam ut på åkrar och åtlar för att äta. Är ni osäkra är det bättre att fria än att fälla. Skräm henne ordentligt med ljud och ljus för att hindra henne från att återkomma men chansa aldrig på levande djur. Vi behöver samarbete med bönderna, men vi jägare måste också samarbeta. Så låt dem gå på åtlarna med sina små och ostört äta i skogen. Om vi skjuter dem på åkrarna och andra skjuter dem i skogarna, vart ska de då vara? Respektera viltet. Skitjakt kollegor inom jakten. #jakt #jagd #jagt #hunting #vildsvinsjakt #vildsvin #skyddsjakt #nattjakt #wildboarhunting #pighunt #svenskjakt #jägarförbundet #jägare
...

Den där känslan då man ålat sig fram genom snön, hittat en lucka, stoppar andningen och klämmer åt avtryckaren 🎯🦚😍 ...

Gårdagens kvällsmat hemma på #köingegods överträffa förväntningarna!! Harkebab som serverades med husets öl 🐇🌯🍻👌 ...

BLASER R8 Professional Adjustable in .308 Win!
Let me know below in the comments what your choice of rifle is?⬇️👏🏼

#jakt #jägare #jaga #hunt #hunting #hunter #jagd #jäger #nordichunter #svenskjakt #royalhunting #canon #canonnordic #huntingphotography #snabbforss #jaktbilder #thegreatwild #nordichunter #jaktmagasinetbiggame #ullberg #livehunting #blaser #aimpoint #normaammunition
...

Del 1
Genomgång av utrustning inför fjälljakt

Fick några frågor efter att jag lade upp en bild på packlistan inför kommande fjälljakt angående bland annat min "Signalpistol" och vad det var
Till och börja med kan jag presentera att detta är mitt "personliga nödkitt" i sin helhet
1st kompass (+karta)
1st nödfilt
1st första förband
2st lysstavar
1st nödraket
1st nödböoss
1st "signalpistol"
6st rökpatroner till signalpistolen
9st gröna signalpatroner till signalpistolen

Utöver listade prylar tillkommer ibland utrustning men detta är den grund jag utgår ifrån vare sig det handlar om jakt, fjällvandring eller kajakpaddling som några exempel
Vad är då "Signalpistolen" för något.
Det är i grunden ingen pistol till att börja med, det är en Komet M15 signalpenna, dessa användes flitigt förr av båtentusiaster men också folk som jobbade inom tele och elnätet, i grunden aldrig avsedd att nyttjas som en "nödraket" pga dess korta räckvidd på Kanske 100M och 30 sekunder brinntid.
Men trotts detta ett helt suveränt verktyg att kunna nyttja i nöd eller kris när man vill kunna signalera till andra jägare, skoteråkare eller fjällräddning.

Skall dock poängteras jag ser signalpistolen endast som ett komplement till nödraketen och nödblosset.

#fjällripa #nextgenhunting #chasse #caza #jagt #jagd #vildmarken #jaktjournalen #svenskjakt #swe_hunters #swedenishunting #nordichunter #sundsvall #timrå #alfaoutdoor #petzl #taiga
...

Lafayette har ett stort utbud av tillbehör i form av antenner, headsets mm. 👍🏻⁠

Bild jaktgoldens⁠#drevjakt #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #jagärsmart #radoantenn #svenskjakt #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt
...

Seek and you will find! ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay