tisdag 7 april

Jakt & prylar

Publicerad 8 november 2019 - 21:00

De stora dovhjortarna satt ihop med ett stort nystan virat runt hornen. Det enklaste hade varit att skjuta dem, men det gick att lösa på annat sätt. Foto: Christer Gustavsson

Dömda hjortar klipptes loss

När de två stora dovhjortarna intrasslade i ett nystan av stängseltråd upptäcktes var första tanken att de måste skjutas för att slippa plågas till döds. Men utgången blev en helt annan.

De två ihoptrasslade hjortarna upptäcktes i brunstid på gården Bersebo utanför Rimforsa. Markerna ligger mellan sjöarna Ämmen och Åländern och det var invid några sommarstugor vid den sistnämnda som hjortarna minst sagt besvärliga belägenhet observerades.
När gårdsägaren Börje Johansson fick ett samtal om hjortarna tog han med sig jägaren Christer Gustavsson för att undersöka saken.
– Jag tog med mig bössan när vi körde dit. Första tanken var att jag skulle behöva skjuta hjortarna, för de var så ihoptrasslade att det var omöjligt att de skulle komma loss av sig själva.

 

Besvärlig operation

Nästan lika besvärligt verkade det vara att hjälpa dem. Hjortarna kan inte ha suttit ihop särskilt länge, för det var full fart på dem när Börje och Christer kom till platsen. Men de tyckte att det var synd att skjuta två så präktiga djur, och man bestämde sig därför för att försöka något annat.
– Först funderade vi på att låta dem trötta ut sig, så att vi därefter skulle kunna hålla ner dem för att klippa loss dem. Men så kom vi på att killen som brukar marken på gården, Peter Karlsson, också verkar klövar på kor. Han är van vid att hantera djur som kan vara besvärliga.
Sagt och gjort. Peter kontaktades och kom omgående till platsen för dramat.
– Hjortarna hade då tröttnat lite, men det var ändå inte ofarligt att gå nära dem. Men Peter gick fram med en filt och en avbitartång och så snart han fått filten över huvudena på djuren lugnade de ner sig, berättar Christer Gustavsson.

 

Klarar sig

Sittande på ryggen på en av hjortarna började Peter Karlsson klippa med sin avbitare, klipp, klipp klipp.
– Det tog tid, kanske 20 minuter, sedan var den första hjorten lös. Fem minuter senare hade han befriat också den andra.
Trots vad hjortarna varit med om bedömer Christer Gustavsson att de kommer att klara sig bra.
– De var inte utmattade när de sprang iväg, utan rörde sig som dovhjortar ska göra. Lite skavsår där de suttit ihop, men de kommer att klara sig bra.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

🌲👑
°
°
°
°
°
°
°
#viltetifokus #vitsippansvilt #älg #moose #alces #hyltejaktolantman #jaktmedia #alltomjaktochvapen #svenskjakt #mittvildland #nikonsweden #nature #viltvård #räddaälgen #naturephotography #outdoorlife #friluftsliv #huntress #jakttjej #jentersomjakter #jaktdamer #widforss #snabbforss #pinewood #swedteam
...

Såmaskinerna har nu börjat rulla på fälten och då kommer vildsvinen ut!
Vildsvinshjälpen erbjuder kostnadsfri hjälp till lantbrukare som har problem. Länk i bio om du vill veta mer.
.
.
#vildsvinshjälp#vildsvinshjälpen#vildsvinjakt#vildsvin#vildsvinshund#spanmålsjakt#svenskjakt#jakt
...

Viltvård🦊💥🌲 #atec #atecsilencers #atecsports #blaser #blaserr93 #lafayetteradio #normaammo #norma #faunaofscandinavia #svenskjakt #norskjakt #jakt #jagar #jaktfiskeogfriluftsliv #rev #revejakt #fox #foxhunt #foxhunting #hunting #hunt #hunter #jaktegal #huntingaddiction #lyddemper #silencer #rifle #jaktogfriluftsbilder #jaktochjägare #jaktochjakt ...

Första lockräven i år och första på film, synd bara att kameran tappa skärpan efter första skottet. Blev ett stressigt läge, efter 20min står det helt plötsligt en räv i myrkanten till vänster om mig och ser väldigt nervös ut. När jag vrider om kastar den och börjar trava ifrån mig. Lägger mig då ner iom att hållet är drygt, försöker få den och stanna med harskrik men den fortsätter. Ropar då fast den och skjuter, den kastar om och skenar mot närmaste skogskanten men andra skottet tar bra och den slår omkull. En av dem absolut roligaste jaktformerna!

#wildernesshunting #lockjakt #rävlock #predatorcalling #foxcalling #hunt #охота #winterhunting
#wildernesshunting #vildmarksjakt #jakt #rävjakt #predatorjakt #vakjakt #hunting #vinterjakt #nordichunter #dinjaktbild #svenskjakt #nordiskjakt #huntem #oxota #jagd #predatorhunting #swedishhunting
...

Söndagsmiddag vildsvin/revbensspjäll 😉
#vildsvin#rotgrönsaker#egenbearnaisesås#svensktsmör#svenskaägg#svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay