måndag 16 juli

Jakt & prylar

Publicerad 6 april 2018 - 10:59

Trots att bockhornet är så vridet bedömdes det till en silvermedalj av Jägareförbundets hornmätare.

Trots att bockhornet är så vridet bedömdes det till en silvermedalj av Jägareförbundets hornmätare. Foto: Jan Henricson

Demolerat bockhorn belönas med silver

Rådjurens horn kan anta de mest märkliga former. Till exempel hade bocken som Christoffer Jarl sköt en mycket speciell uppsättning horn på huvudet. Nu har trofén bedömts till silver.

Hornet har med största sannolikhet fått en smäll när det var i bast.

Hornet har med största sannolikhet fått en smäll när det var i bast. Foto: Jan Henricson

Christoffer Jarl bor i Hult utanför Eksjö och tillbringade de första bockjaktdagarna i augusti 2015 på hemmamarken Brunefall. Den här gången hade han bestämt sig för att locka på bocken.

– Men den här kom inte på lock, utan gick och betade och skrotade lite på hygget. Jag såg att den hade ett horn och när den stod rätt sköt jag.

Christoffer blev ordentligt överraskad när han kom fram till sitt byte och upptäckte att där faktiskt var två horn, om än det ena var vikt som en fällkniv.

– Jag tycker att det är intressant att råbockar sätter horn som kan vara så speciella. Många betraktar ett sådant här horn som skräp, men jag uppskattar det väldigt mycket, säger Christoffer.

 

Har vad som krävs

Hornet blev liggande, men så tyckte Christoffer Jarl att det skulle bedömas. Bortsett från att ena hornstängeln pekar nedåt är det stort och med riklig pärlning.

– Hornet är speciellt men har det som krävs för att bedömas. Därför blir det inte klassat som abnormt, säger jaktvårdskonsulent Benny Nilsson som när han summerade resultatet kom till 115 poäng, precis på gränsen till silver.

Med hel skalle vägde hornet 536 gram. Det fick maximalt avdrag för oregelbundenhet, och tagglängden blev av naturliga skäl nerdragen, och det blev inga poäng för utlägg.

 

Ett gränsfall

Jaktvårdskonsulent Benny Nilsson. Foto: Jan Henricson

– På den hela sidan var hornet 29 centimeter långt. Om vi antar att det varit likadant på den andra, och om det varit normalt i övrigt hade det varit ett gränsfall för att nå guld, säger Benny Nilsson.

Vad har då bocken råkat ut för? Skadan har säkert inträffat när hornet var mjukt, när det fortfarande var i bast.

– Kanske har det blivit påkört, ramlat mot något hårt eller fastnat i något. Det är omöjligt att säga, konstaterar Benny Nilsson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Björnattack mitt i kvällskissen-”SPRING FÖR...

    Just när mannen kvällskissade kom en björn……. kjellaifys kanal…Välkommen till www.seoss.se. (3087) Inlägget Björnattack mitt i kvällskissen-”SPRING FÖR HELVETE”! dök först upp på JaktPlay. […]

   • Bäverjakt 25kg Bäver

    sitter en måndag morgon och passar bäver, den här bävern kommer sakta och fint fram till mig, jag får skjuta den på 6meters avstånd. tyvärr så sjunker den … (667) Inlägget Bäverjakt 25kg Bäver dök först upp på JaktPlay. […]

   • Drevjakt på vildsvin i Polen

    Se tio minuters film från vildsvinsjakt i Polen. (5833) Inlägget Drevjakt på vildsvin i Polen dök först upp på JaktPlay. […]

   • Mård Vs Hare Canada

    Inte varje dag man ser mård jaga en hare , detta skedde med mitt besök i canada hos Pink mountain outfitters. (897) Inlägget Mård Vs Hare Canada dök först upp på JaktPlay. […]

   • Ståndskall på attackerande älgko

    Unghunden Loka får tag i en aggressiv älgko som försöker ta både hund och husse. (4282) Inlägget Ståndskall på attackerande älgko dök först upp på JaktPlay. […]