Niclas Salomonsson bor strax utanför Stockholm. Han tycker korttidsjakter passar honom perfekt. Den här kvällen log jaktgudinnan mot honom då en fin råbock kom ut på vallen framför hans pass. Foto: Lars-Henrik Andersson

Bockpremiär nära storstaden

Niclas Salomonsson är på många sätt den typiske storstadsjägaren. Han bor strax utanför Stockholm och uppskattar korttidsjakter framför arrenden och att ingå i ett jaktlag. Svensk Jakt följde med honom på bockpremiären förra året – på marker där rådjuren stortrivs.

Allt fler storstadsbor jagar. Något som medfört ett växande behov av tätortsnära jaktmarker. Korttidsjakter, eller säljjakter som det också kallas, någon timmes bilfärd från storstäderna har ökat kraftigt de senaste åren. Vi har tagit oss till Ådö en knapp timmes bilfärd från Stockholms innerstad, där det på bockpremiären ska arrangeras en säljjakt. Här på landet, nära Mälaren, vilar lugnet. På en ö som vi kan skymta där ute mellan lövträden, har fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic sitt jaktliga paradis Dävensö.

Rådjurstäta marker

i vandrar runt på marker som skapta för att hysa en bra rådjursstam. Jaktområdet ligger på en halvö. Från fastlandet går det ut en hundratalet meter bred landtunga som efter en kilometer breder ut sig i Mälaren. Här på den 450 hektar stora jaktmarken finns jordbruksmark, fina bokskogar, trånga snår och små skogsbackar. Att rådjuren trivs råder det ingen tvekan om. Vi ser flera stycken som mitt på dagen går ute på vallarna och betar.

Att rådjuren trivs råder det ingen tvekan om. Vi ser flera stycken som mitt på dagen går ute på vallarna och betar. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Man behöver inte åka ut sju på kvällen för att skjuta en bock, det kan man lika gärna göra på dagen, säger Patrik Bunge-Meyer medan vi sakta går längs kanten på en nyligen slagen vall.

– I vintras fanns här mellan 75 till 80 rådjur, fortsätter Patrik som äger företaget Djursholms jakt.

Patrik Bunge-Meyer, Djursholms jakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Affärsidén går ut på att i första hand erbjuda endagsjakter till jägare i Stockholmsområdet. Flertalet kunder jagar några enstaka dagar per år och vill kanske inte betala ett dyrt arrende för ett helt jaktår. Djursholms jakt samarbetar med Team Predator som åker runt på de olika markerna och håller nere rovdjuren, framför allt räv och grävling.

Predatorjakt

– De är jätteduktiga på lockjakt och fällfångst. Vi har totalt 18 marker som de jagar rovdjur på, berättar Patrik Bunge-Meyer innan vi smyger vidare för att inspektera jaktområdet inför kvällens bockpremiär. Cirka 2 700 jägare köper jakt via Djursholms jakt och den stora merparten, runt 80 procent, kommer från Stockholmsområdet.

”Intresset för jakt ökar i storstadsområdet” Patrik Bunge Meyer

– Vi får mellan fem och tio nya medlemmar i Djursholms jakt varje vecka. Vi märker helt klart att intresset för jakt ökat i storstadsområdet. Vi har också tillgång till stora marker i Uppland dit man kan ta med nyblivna jägare på uppsiktsjakt på vårbock. Där får jägarna även lära sig hur man tar reda på djuren, allt från hur man flår till styckar.

Samarbete med markägare

Djursholms jakt hyr eller arrenderar inte jaktområdena utan samarbetar med markägarna och ser till att det finns jägare som vill köpa jakt och den stora delen av inkomsten går till markägaren. Det börjar närma sig sen eftermiddag och jägarna droppar in allt eftersom. De flesta kommer direkt från jobbet i Stockholm. En av de som i kväll ska jaga råbock är Niclas Salomonsson, 41 år, från Värmdö.

Niclas Salomonsson har återupptagit sitt intresse för jakt och köper korttidsjakter. På så sätt får han jaga på olika marker som oftast har en hyfsad vilttillgång. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Jag har inte tid att jaga i ett jaktlag. Det här upplägget passar mig bra och jag får uppleva olika slags marker. Det är oftast väldigt bra marker vi jagar på så man blir kanske lite bortskämd, säger han och fortsätter:

– Korttidsjakter är som jag ser det enda alternativet för mig för tillfället eftersom jag har svårt att vara borta längre perioder med hänsyn till familj och jobb. Hos Djursholms jakt kan jag välja de datum som passar mitt schema på ett annat sätt än om jag skulle ingå i ett jaktlag.

Återupptog jakten

Niclas Salomonsson har de senaste fyra åren jagat råbock på premiärdagen. Han tog jägarexamen 1995 men gjorde ett uppehåll i jakten under ett antal år. Nu har han återupptagit sitt intresse och deltar även vid de drevjakter som säljs via Djursholms jakt.

– Anledningen till att jag började jaga är att jag alltid har uppskattat att vara ute i skog och mark. Jag gillar kombinationen av lugn, spänning och allvar som jakten ger, fina naturupplevelser men också ett stort ansvar. Dessutom ger det ju fantastisk mat, säger han.

En fin råbock kommer ut på åkern i det sista skjutljuset. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vi följer med Niclas och hans kompis Fredrik Segerberg på pass. De kommer sitta med några hundra meters lucka vid en odling där vi tidigare på dagen sett rådjur.

Ser get och kid

Det dröjer inte länge förrän det kommer fram en get och ett kid och börjar beta på vallen framför oss. Nu väntar vi bara på att en bock också ska dyka upp, men kvällen går sakta mot sitt slut. Vi ser en råbock till höger om oss, precis mellan passen. Fredrik får inget bra läge. I stället är det Niclas som har turen på sin sida den här kvällen. En fin råbock kommer ut på åkern i det sista skjutljuset. På 135 meter faller den ihop i skottet. Det var inte bocken Fredrik och jag hade sett. Den här hade kommit sakta gående från en skogsridå nära stranden.

Snart är det dags för årets bockpremiär. I fjol fick Niclas Salomonsson skjuta en fin råbock på premiären. Foto: Lars-Henrik Andersson

Trycket att få komma ut och jaga nära Stockholm är stort. 150 personer ville delta på bockjakten på premiären, totalt fanns det plats för 65 jägare på de fyra markområden som Djursholms jakt har tillgång till.

Populär vårbockjakt

– Vårbockjakten är populärare, där hade vi 270 anmälda jägare i våras, säger Patrik Bunge-Meyer som menar att det inte räcker att ha tillgång till mark, det måste vara bra jaktmarker.

– En av tio marker duger till att arrangera säljjakter på. Avståndet till markerna är också en kritisk faktor.

– Idealet är marker som ligger cirka 40 minuters bilfärd från Stockholms innerstad.

Efter jakten på Ådö samlas alla jägarna på en vändplan i skenet från bilarnas strålkastare för att diskutera och sammanfatta premiärkvällen. Två råbockar blev skjutna. Nästa dag är det dags för en ny jakt med andra jägare. Patrik Bunge-Meyer har fullt upp när jaktsäsongen väl dragit igång, och trycket att få komma ut på jakt – det bara ökar.

Det här reportaget var publicerat i Svensk Jakt nummer 5/2017

Säljjakter

Säljjakter kan se olika ut men grunden är att jägaren (kunden) betalar för ett jaktarrangemang, som kan vara allt från att smygjaga dovvilt i Sörmland till en veckas toppjakt i Norrbotten. Säljjakt kan också vara drevjakter med flera jägare. Arrangören kan antingen vara mark­ ägaren eller en företagare som arrenderar jakträtten och som sedan säljer specifika jaktupplevelser till jägare.

Varierande priser

Priserna för att köpa jakt varierar utifrån vad som ska jagas, men också en del mellan arrangörer, samt utifrån vad som ingår i jakten och var i landet jakten genomförs. Vanliga köpjakter är åteljakt på vildsvin, andjakt och klövviltjakter med hund. Många av jakterna innehåller ofta en fast avgift för jakten och en fällavgift per vilt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay