tisdag 28 maj

Jakt & prylar

Adams första älg var en kalv. Foto: Björn Lindberg

15-åring sköt triss i älg

Någon väntar flera år för att ha sin första älg på passet. Någon annan får triss i älg på sin första älgjakt. Adam Gertoft från Finspångstrakten i Östergötland är 15 år och blev klar med jägarexamen i april. I oktober var han på uppsiktsjakt med sin pappa när det plötsligt knakade till i skogen.

Adam, hans pappa Björn och pappas kompis Martin har tagit sig till Holmedals viltvårdsområde i de värmländska skogarna för att vara med på älgjakten. Adam och Björn har hamnat på ett pass med en gles tallskog framför och ett avverkat skogsområde lite till vänster. Till höger finns en mindre höjd och en bit bakom dem går grusvägen de kom på.

Strax innan drevet ska starta släpps Hector, Björns tyska jaktterrier. Jaktlaget har bestämt att Hector ska söka av området innan drevet drar igång eftersom de tidigare såtarna, som endast jagats av med folkdrev, inte har gett någon utdelning.

– Hector är 12 år och det skulle vara kul att få skjuta för honom, säger Adam. Det kanske blir hans sista jakt.

 

Ettriga skall i fjärran

Det tar inte mer än fem tio minuter innan Hectors ettriga skall hörs i fjärran, han är något på spåren. På pejlen ser de båda jägarna att upptaget är ungefär 700 meter bort. Snart konstaterar de att riktningen pekar rakt mot dem och att avståndet snabbt blir kortare. Nervositeten och pulsen stiger ju närmare skallet kommer.

Trots att fokus var på topp lyckades dock villebråd och hund ta sig förbi osedda. Björn lyfter sin gps och konstaterar att drevet går runt kullen och kommer tillbaka vid hygget till vänster. Plötsligt knakar det till och en tjur, kalv och ko dyker upp i hyggeskanten 50 meter bort. När Adam skjuter stannar djuren, men inga skottecken syns.

– Skjut igen, viskar Björn.

 

Djur nummer två, en tjur, och terriern är med och inspekterar. Foto: Björn Lindberg

Ett andra skott mot kalven går av och kalven slår ihop på plats. Tjuren kliver fram något steg innan Adam får in den i siktet och dagens tredje skott stör tystanden. Dagens andra djur ligger.

Kon står och tittar men tillåts trava iväg då jaktlaget inte skjuter kalvförande älgko. Medan Adam laddar om kopplar Björn hunden och meddelar de övriga i jaktlaget vad som hänt. På given signal börjar folkdrevet röra sig mot jägarna. Det tar inte många minuter innan det knakar till igen från samma plats.

 

Det blev en älgkalv till för Adam, innan jaktdagen var över. Foto: Björn Lindberg

När jägarna tittar upp ser de en ko med kalv, en kviga och en tjur. Stärkt av framgångarna lyfter Adam bössan och får till ett bra skott i bogen på kalven som faller ihop medan de övriga djuren sakta rör sig bortåt.

– Det är galet, Martin har varit med här i tio år och aldrig skjutit en älg, och du skjuter tre på tjugo minuter första gången du jagar älg, säger Björn och gratulerar sin son.

 

Svårslagen jaktdag

Adam konstaterar leende att jaktdagen kommer att bli svårslagen.

– Undrar hur det kommer att kännas nästa år när jag lagt den här standarden. Förutom älgarna har jag lyckats med vildsvin, råbock, några rävar och grävlingar under hösten, säger Adam med glädje i rösten.

 

Mattias Westerberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay