Lärorikt om fältvilt på prisbelönt gård
Jägareförbundet Blekinge Sydväst har arrangerat en fältviltskväll på Stensnäs utanför Karlshamn. Deltagarna fick lära sig massor om hur man kan anpassa sina marker för att fältviltet ska trivas.
Ove Johansson, ansvarig jägare och viltförvaltare på Stensnäs sedan lång tid tillbaka, delade frikostigt med sig av sina kunskaper.
Han började med att berätta om fastigheten som är på cirka 300 hektar, strax väster om Karlshamn. Det ingår också nästan 20 hektar skärgård i Pukaviksbukten.
Från början fanns det kor, sedan får på gården. Nu är det viltvård som gäller.
Ett viltparadis
Under de senaste 20 åren har gården omvandlats till ett paradis för bland annat fasaner, änder och rådjur, de tre arter man värnar mest om.
Det förekommer jakt på alla tre, men allt sker i försiktighetens tecken. Ove berättade om hur han arrangerar jakterna. Till exempel sätter han ut fasaner med tanke på de kommande jaktuppläggen. Markerna är arrangerade så att man har en klar bild över hur fåglarna kommer att flyga i varje såt. Med hjälp av träd och planterade buskage kommer fasanerna att flyga i rätt riktning mot passkyttarna, som då får fåglarna kommande med full hastighet på lagom höjd. Optimala jaktförutsättningar skapas.
Till havs
Samma sak vid andjakterna. Änderna flyger gärna ut till havs under dagtid. Sedan kommer de tillbaka på kvällen. Genom att noga planera var dammar och utfodringsplatserna placeras, vet man var änderna flyger. Genom att styra när utfodringen startar på kvällen, kan man få änderna att komma i omgångar till de olika utfodringsplatserna. Det blir en optimal jakt – troligen en av de bästa andjakterna i landet.
På grund
I år blir det dock ingen andjakt på grund av oron för att kringdrivande tjockolja ska förstöra för änderna. Oljan kommer från grundstötningen av färjan Marco Polo.
Det jagas också rådjur på Stensnäs, men mycket sparsamt. Enbart pyrschjakt, aldrig med drivande hund. Vidare berättade Ove Johansson att Spanielklubben regelbundet kommer till Stensnäs för tävling och träning, ett givande samarbete.
Noggrann planering
Efter den inledande informationen gick deltagarna ut på rundvandring i terrängen.
Inägorna är många, små och inte speciellt regelbundna. Allt är arrangerat för att fältviltet ska trivas. Planteringen av lämpliga buskar och växter är imponerande. Inte nog med att det är massor som är planterat, satt och arrangerat – allt är gjort på ett mycket smakfullt sätt. Planeringen och underhållet är omfattande. Buskklippning och röjning kräver mycket tid varje år. Dammar och våtmarker måste justeras och grävas om regelbundet.
Mångfalden viktig
Ove poängterade att han använder sig av en mångfald av växter för att få det som han vill ha det. Utan att nämna alla, framhöll han följande som extra viktiga: Slånbär som klipps och tuktas för att nå optimal form och utbredning. Rosor, såväl äppelros som japansk nyponros finns det rikligt av. Spireabuskar, mest rönnspirea, är mycket bra. Jordärtskockor och snöbär är givna favoriter, som odlas på många ställen.
Mångfalden av viltåkrar sköts efter ett tvåårigt mönster.
Erkända och prisade
Internationella organisationer har gett utmärkelser till Stensnäs som ett framstående exempel på utmärkt viltvårdsarbete av högsta klass. Gården ingår också i Jägareförbundets visningsgårdar för fältvilt.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.