onsdag 19 januari

Jakt & prylar

Publicerad 29 december 2015 - 07:56

Kanadagässen förekommer i dag i stort antal över praktiskt taget hela landet. Foto: Kenneth Johansson

Några få kanadagäss blev 170.000 stycken

Den svenska stammen av kanadagäss, som i dag bedöms uppgå till ungefär 17.000 par och 170.000 fåglar, härstammar från bara några få individer.

De svenska kanadagässens fader var naturälskaren, storviltjägaren, fotografen, konstnären och författ­aren Bengt Berg. Sitt första område för uppfödning av änder, gäss och hjortdjur hade han på Värnanäs vid Kalmarsund. Han kom senare att flytta till Eriksberg i Blekinge.

I Kalmarsund hade han redan lyckats med att restaurera grågås­stammen när han besjälades av tan­ken att också införa kanadagäss.
Hans första par kanadagäss kom från Holland, men honan för­olyckades och hanen förälskade sig i en grågås. Nya kanadagäss togs hem, denna gång från Amerika. De ville emellertid inte para sig. För att hjälpa till med projektet skänkte bröderna Hagenbeck i Hamburg ett häckande kanadagåspar till Bengt Berg.

Gåshonan från Hagenbeck fick 1930 sex ägg på ett litet skär i Bengt Bergs privata andvik vid Värnanäs, och den kull som här föddes blev starten för kanadagässen och deras starka expansion i landet.
Den första häckningen av fritt flygande kanadagäss skedde 1933 i Värnanäs. Parallellt med Bengt Bergs försök skedde också utsätt­ningar i Lillfjärden vid Hudiksvall.

 

Berika det gåstomma inlandet

Bengt Berg hade upptäckt att ka­nadagässen trivdes lika bra i skogs­tjärnar som vid kustbandet, och hans vision blev att berika det vid den tiden gåstomma inlandet med en egen gåsart. Han skänkte bort kanadagäss för utsättning och ar­ten spred sig. På många sådana ut­sättningsplatser blev det snart möj­ligt att vildfånga kanadagäss under ruggningstiden, och flytta hela kullar med föräldrafåglar till nya områden. Jaktvårdsorganisationer, skogsbolag och även privatperso­ner engagerade sig i utsättningarna.

Föräldrafåglarna ledde unggässens flyttning på hösten men åter­vände på våren till den plats där de fångats. Unggässen däremot hade präglats till sina nya områden i samband med att de lärde sig flyga, och återvände dit.

Bara i Västerbottens län sattes det under perioden 1973–1977 ut 685 kanadagäss, varav 575 årsungar, i olika sjöar och vattendrag. Gässen kom i huvudsak från Kronobergs län.
Svenska kanadagäss användes också för att introducera arten i de nordiska grannländerna.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Har fått lite frågor om hur jag tycker sparken fungerar för att aktivera mina hundar och måste säga att jag är hel nöjd med den, jag valde den som heter kickspark Max för att den passar mig som är lite längre så att jag inte behöver stå allt för framåt lutad.
Den är även utrustad med bromsar och snö medar.
Både husse och hundar är nöjda med köpet och jag kan rekommendera den starkt för konditions träning för era hundar😀

Kan ju skriva det också att jag inte är på något sätt sponsrad😀

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #ambassadörsjakten #alaskaelk1795 #jaktnörd #jaktliv #food #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#esla #frånskogtillbord #fordrangerwildtrak
...

En orre vart det #blackgrouse #birdhunting #winterhunting #svenskjakt #blaserr8 #barnsttsx #härkila #vitablixten #zeisshunting #vortexoptics #jaktiaåkersberga ...

Vissa dagar önskar man att man stannat kvar i sängen.. Sacko fick upp samma jäkla rådjur som han haft tufft med stora delar av säsongen, drar iväg direkt! Och idag blev det en rejäl jäkla sväng! Tillslut efter ett antal timmar och misslyckande att koppla kom sacko tillbaka till rätt mark, då fick han upp en hare som jag såg vid ett tillfälle men valde då att koppla han då han redan fått ett antal mil i benen! Vissa dagar har man verkligen lust att ge upp, men fint väder fick vi iaf, och sacko har fått göra det han älskar, så man ska väl inte klaga!
.
.
.
.
#drevjakt #jaktmeddrever #drever #jakt #rådjursjakt #deerhunting #svenskjakt #jaktmedhund #garmin #beretta #teamklass #klasshund #klassfoder #färskfoder
...

Into the wild - into the sunrise. 🙌
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #fritidvildmark #thegreatoutdoors #outdoors #outdoorslovers #nature #naturephotography #wilderness #taiga
#swedishlapland #lifeinswedishlapland #norrbotten #sweden #swedenimages
#winter #lifebelowzero #swedishwinter
#arctic #arcticcircle #polarcircle svenskjakt jagareforbundet swedishlapland fritidvildmark nordichunter
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay