lördag 22 juni

Jakt & prylar

Den kompletta foderautomaten är riktigt stabil och mycket genomtänkt. Foto: Mattias Lilja

Foderautomaten som styrs med mobilen

Premium

Elektriska foderautomater kräver tillsyn. Fodret kan ta slut, batteriet kan laddas ur och fodret hänga sig i behållaren. Lösningen kan vara Feedcon, ett styrdon som gör att du kan sköta det mesta med mobilen.

Hjärtat i foderautomaten är styrdonet Feedcon som både styr automaten och meddelar om något är fel. Foto: Mattias Lilja

Tillverkare av utrustning för viltutfodring finns det många av men ingen kan erbjuda det unika styrdon som Nordic Gamekeeper lanserade 2015.
Styrdonet heter Feedcon och det ser till att hela anläggningen fungerar som den ska. Skulle något bli fel får man genast ett larm i såväl sin telefonapp som via angiven e-postadress.
Att man också kan styra hela anläggningen som är kopplad till Feedcon via mobilen är en fantast­isk innovation. Visar sensorn låg aktivitet på åteln, stryp eller stäng av foderspridningen eller vice versa. Vill du styra åtelbelysningen med mobil­en så fungerar även detta utmärkt.

Aktivitetssensor som ger utslag om den rubbas. Klockslag och antal utslag kan lätt ses i mobilappen. Foto: Mattias Lilja

Under fjolåret har appen även konfigurerats till att kunna kommunicera med åtelkameror med Gprs-funktion (e-post). I stället för att få en fylld mailbox med foton så kan man se dessa genom Feedconappen.
Vi har testat kamerafunktionen på ett område där tillstånd finns för åtelkamera. De felfunktioner vi upplevt har snarare berott på kameran än på styrdon eller telefonapp.
Vi har under ett år testat två stycken Feedcon. Den ena anläggningen i en komplett 280-liters foder­automat från tillverkaren och den andra som monterats i en hemmabyggd automat med mindre soptunna som foderbehållare och en foderspridare från Biltema.

Hemmabyggd foderautomat med soptunna som foderbehållare. Nackdelen med dessa är att fodret lätt hänger sig i behållaren. Foto: Mattias Lilja

Båda har fungerat oklanderligt över tiden. Inledningsvis fick vi några felaktiga felmeddelanden, vilket troligen härrör från ett mjukvarufel som nu rättats till.
Applikationen, som finns till båda systemen av smarta mobiler, är lätt-
använd och vid problem får man bra support av tillverkaren.
En komplett foderautomat kostar 7.850 kronor och då ingår foderbehåll­are på 280 liter, rejäl benställning, foderspridare, nivågivare för foder och styrdonet Feedcon inklusive tre månaders abonnemang. Automaten levereras som en byggsats och sätts enkelt ihop av en normalhändig.

Här är styrdonet satt i en foderspridare från Biltema. Installationen är enkel och finns att beskåda på Youtube. Foto: Mattias Lilja

Carl Pfeiff, som driver Nordic Game­keeper, har i närmare tre ­årtionden tillverkat foderautomater för vilt. Det har knappast handlar om marknadens billigaste produkter, men dessa har kännetecknats av hög kvalitet och god funktion vilket även gäller denna automat.
Som extra tillbehör finns sol­cellspanel för att ladda batteriet, aktivitets­sensor för vilt och åtel­belysning i form av led-slinga.
Den kompletta foderautomaten är riktigt stabil och mycket genomtänkt. Foderspridaren är mycket stark och sprider fodret (vi har bara kört majs) i en rejäl radie.

 

 

Mattias Lilja

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay