[cycloneslider id=”slide-20452″]
10 jägartips – det här kan du göra i sommar
Här listar vi förslag på vad du kan sysselsätta dig med i sommar, i fall du skulle bli less att ligga på stranden och lapa sol.
1. Övningsskjut
Skytte är som med mycket annat, det gäller att träna ofta för att bibehålla formen och bli bättre. En underskattad träningsform är att ”torrträna” hemma, det kan man göra mörka vinterkvällar. Men under sommarsemestern har du alla möjligheter att besöka skjutbanan och öva praktiskt, här hittar du bra och roliga tips.
Ta gärna hjälp och råd av en skjutinstruktör
2. Se över din utrustning
Under sommaren är det hög tid att se över sin utrustning. Har jag alla prylar jag behöver inför den kommande jakten? Hur fungerar jaktradion? Kanske dags köpa ett nytt batteri? Testa också eventuell hundpejlutrustning. Ska du köpa nya kängor så passa på att gå in dem innan jakten börjar. Ta med dem på fisketurerna eller på promenaderna med hunden eller om ni ska ägna en dag åt passröjning.
3. Se över passen
Gå igenom passkedjorna och jakttornen. Gå upp i jakttornen och kolla i fall de antingen behöver bytas ut eller förstärkas. Kolla särskilt stegarna att de håller. Städa undan rester från gamla torn. Märk ut skjutgränser om inte det är gjort tidigare och snitsla vägen till passen så alla hittar. Numrering av tornen underlättar, inte minst för nya jägare som nog inte vet var ”Alvars stenpass” ligger. Röj även skjutgator, men fråga markägaren innan.
4. Underhåll av fällor
Sommaren är en bra tid att gå igenom fällorna inför fångssäsongen. Hur ser gillren ut och behöver jag göra kompletteringar. Studera kartor och terräng och planera fångstlinjerna i tid. Här hittar du fångstliga tips.
5. Rekognosera och inventera
Ta en promenad eller cykeltur en fin sommarkväll med handkikaren runt halsen. Hur ser det ut på markerna efter vintern? Har älgkon fått någon kalv? Och hur verkar rådjuren klarat vintern?
6. Kolla foderplatserna
Har du foderplatser på markerna så se över dessa. Behöver foderborden repareras eller bytas ut, då hittar du ritningar här. Ett tips är att kalka foderplatsen för att bli kvitt eventuell ohyra.
7. Röj fram foder
Toppröj lövsly i midjehöjd, det skapar en betesvänlig buskvegetation. Nyttja områden som inte är skogsproduktivt intressanta till viltvårdsåtgärder, så minskas betestrycket på din växande skog.
Områden nära skogsvägar, kantzoner, bryn och gamla ödetorp är intressanta för viltet och här kan du med fördel skapa mer foder. Kraftledningsgator är också bra att utnyttja.
8. Tänk på småviltet
Bygg hargolv under jakttornen och anlägg eller skapa små skydd för skogs- och fälthöns.
9. Träna hunden och dig själv
En jakthund ska ha motion året runt. På sommaren kan du cykla eller springa med hunden eller låta den simma bredvid båten. Träna dock inte om det är varmt, nyttja tidiga morgnar och sena kvällar. Ett plus om du cyklar eller springer med din hund är att du själv får motion vilket gör att du kommer orka mer under jakterna.
10. Städa jaktkojan och inventera slaktboden
Sommaren är en perfekt tid att städa upp i jaktkojan, kanske behöver taket lagas eller kaminröret sotas? Hur ser det ut i slaktboden? Och hur fungerar eventuell kylanläggning? Kanske dags att investera eller komplettera utrustningen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.