Jägareförbundet vill nu att löshundsjakten blir klassat som ett kulturarv av FN-organet UNESCO. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vill att jakt med lös hund blir kulturarv

Svenska Jägareförbundet och Kennelklubben vill att jakt med lös hund blir klassat som ett kulturarv av FN-organet UNESCO.
– Vi har nu tagit beslut i förbundsstyrelsen om att driva frågan vidare, säger Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare.

För några år sedan beslutade UNESCO att falkenering ska klassas som ett immateriellt kulturarv. Ett immateriellt kulturarv syftar till att säkra respekten för och öka kunskaperna om muntliga traditioner, sociala sedvänjor och traditionell hantverksskicklighet.
Falkenering är förbjuden i de nordiska länderna, men tillåten i så gott som hela övriga världen.

 

Gemensam ansökan?

Finlands Jägarförbund har nu funderingar på att ansöka om att trädskällarjakten med finsk spets blir klassat som ett kulturarv.
– Vi har diskuterat frågan i nordisk jägarsamverkan, och pratat om att göra en gemensam ansökan om att jakt med löshund som sådan ska bli ett kulturarv, men vi har inte tagit något gemensamt beslut, säger Bo Sköld.

Han fortsätter:
– Svenska Jägareförbundets styrelse har dock beslutat om att gå vidare och jobba för att jakt med löshund ska utses till ett kulturarv. Vi kommer utse en arbetsgrupp och jobba med frågan tillsammans med Svenska Kennelklubben, säger Bo Sköld.

Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare. Foto: Madeleine Lewander

 

Bevara jakten med löshund

Peter Ledin, Jägareförbundets nationellt hundansvarige, säger att frågan om att arbeta för att jakt med lös hund ska bli ett kulturarv togs upp för flera år sedan i samband med att falkeneringen blev klassad som kulturarv.
Både han och Bo Sköld menar att jakt med lös hund är en viktig del av den svenska jaktkulturen.
– Vi måste hela tiden jobba för att säkerställa att vi kan jaga med löshund och att vi har en bra etik, säger Peter Ledin som tror en klassning som kulturarv är en viktig pusselbit för att kunna bevara jaktformer med lös hund i framtiden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.