Vem är skyldig vem?

Castro, Angelica Johanssons tyska jaktterrier, blev påkörd av en bil under en jakt. Det aktualiserade försäkringsfrågan om vem som ska stå för vad, eftersom både bilister och hundägare har strikt ansvar. Foto: Jessica Bolander

Både hundägare och bilister har så kallat strikt ansvar enligt lagen. Vem får då stå för vad om en jakthund blir påkörd av en bil?

Castro blev bättre av behandlingen och kan troligtvis fortsätta jaga som förut. Foto: Jessica BolanderAngelica Johanssons fem år gamla tyska jaktterrierhane blev påkörd och illa skadad under en jakt utanför Mariestad en lördag i vintras. Ett ben var av och kanske hade hunden inre blödningar. Djursjukhuset i Skara ville inte ta emot eftersom de inte hade någon ortoped på plats, utan hänvisade till djursjukhuset i Jönköping. Efter ett telefonsamtal dit begav sig Angelica mot Jönköping med hunden och en vän.
När de efter ett par timmar kom fram så visade det sig att det inte fanns någon ortoped på plats.
– De skulle ringa efter en sa de, men denne svarade inte i telefon, berättar Angelica Johansson som bor i Falköping.
Någon kirurg fanns inte heller på plats, utan skulle också ringas in.
– Hade vi fått veta det när vi ringde så kunde vi ha kört till Göteborg direkt, säger hon.
För det var ändå dit de blev tvingade att åka, efter nästan fyra timmar i Jönköping.
– Vi tappade många timmar som kunde varit viktiga. De kunde låtit oss välja på att åka till dem eller till Göteborg när vi ringde. Vi hade sparat många mil och timmar på att köra till Skara för smärtlindring och stabilisering och vidare till Göteborg.

God prognos
Där hamnade hunden ändå sent på lördagskvällen och till skillnad från i Jönköping, där man ansåg att hunden måste opereras direkt, valde man på Blå Stjärnan i Göteborg att först bättra på hans allmäntillstånd och att operera det brutna benet först på måndagsmorgonen.
– De ville låta honom hämta sig först.
Hunden hade också ett antal mindre blödningar i bröstkorgen, men de skulle enligt veterinären läka ut själva.
– Det är god prognos på benet, det var tur att vi inte gav upp.
För nästan det första Angelica fick veta i Jönköping var att detta skulle bli kostsamt, förmodligen överskrida hennes försäkringsskydd på hunden och att hon borde ta ställning till om hunden skulle behandlas eller inte.
Nu har hon fått veta av sitt försäkringsbolag att hundens veterinärvårdsförsäkring täcker sjukvården och att bolaget i sin tur kräver bilistens försäkringsbolag på ersättning från bilens trafikförsäkring.

En djungel
– Detta är något av en djungel eftersom de olika bolagen gör på lite olika sätt, konstaterar Cecilia Winter, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring.
– Bolagen gör alltid en bedömning av vållande, exempelvis kan det bli så att hundägare och bilist delar lika. Båda har ju ansvar.
De pengar som trafikförsäkringen betalar ut går tillbaka till ”försäkringskollektivet”, alltså djurförsäkringsbolaget. De sätts inte tillbaka på just den drabbade hundens försäkring.
– Men om djurägaren lagt ut för självrisken så får hon de pengarna först, innan försäkringsbolagets krav betalas ut, säger Cecilia Winter.
Hon förklarar också att i de få fall där hundens årliga försäkringsbelopp tar slut, ”slår i taket”, så kan bolaget utöka försäkringen ifall något annat skulle inträffa.

Skador på bil
Om det hade blivit skador på bilen (vilket det i det aktuella fallet inte blev) så är hundägaren generellt sett skyldig att stå för reparationskostnaderna, eftersom hundägare precis som bilister har ett strikt ansvar. Då hade hundägarens ansvarsförsäkring (hemförsäkring) trätt in.
Angelica ställde ett krav till bilistens försäkringsbolag för summan som överskred det hon fick ut på sin egen försäkring. Hon begärde drygt 30.000 kronor, men fick bara 11.100 kronor, med hänvisning till att hon befann sig för långt bort från hunden (som hade gps) men borde ha stoppat den innan den sprang över vägen. Detta överklagade Angelica, men fick avslag.
Djursjukhuset i Jönköping har bett om ursäkt och lovat göra en återbetalning av de utlägg Angelica hade där, det vill säga självrisken plus 20 procent av kostnaden.

STATISTIK

Enligt Agria Djurförsäkrings statistik så skadas eller dödas 500–600 hundar i trafiken varje år. Den verkliga siffran är högre, eftersom inte alla hundar är försäkrade, eller är försäkrade i något annat bolag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst