Fler möjligheter till bidragsvästar

Vargväst på tax. Foto: Olle Olsson

Allt fler länsstyrelser överväger att införa bidrag till jakthundsägare som jagar med sina hundar där de riskerar vargangrepp. Det avslöjar rovdjurshandläggare Anita Bergstedt på länsstyrelsen i Västra Götaland, som sedan i juni har ett sådant erbjudande.

Hittills har länsstyrelsen i Västra Götaland fått in åtta ansökningar från jägare som vill skydda sina hundar med västar som kan hjälpa vid ett vargangrepp.
För en elförsedd väst är bidraget 3.000 kronor och för en skyddsväst förstärkt med så kallat vargstål är bidraget 2.000 kronor.
På länsstyrelsen är man inte riktigt klar över vilka kriterier som ska gälla för att bidrag ska utgå, men jägare som jagar i eller i närheten av vargrevir ska vara berättigade, enligt Anita Bergstedt.
– Tanken är att det ska vara hundar i riskzonen, säger Anita Bergstedt som förklarar att länsstyrelsen i Västra Götaland ligger långt framme med bidraget, men att fler länsstyrelser planerar att göra detsamma.
Bidraget till skyddsvästar mot varg tas ur viltskadeanslaget som länsstyrelserna får för att skydda tamdjur mot rovdjursangrepp. Vanligt förekommande är bidrag som betalas ut för uppsättande av rovdjursavvisande stängsel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.