söndag 24 september

Hund


Kartmarkeringarna visar ungefärliga positioner på vargdödade hundar.

Unik kartläggning av vargdödade hundar

Sedan augusti 2007 har Svensk Jakt listat kända fall där hundar dödats av varg. Och listan kommer att växa eftersom varg är den näst största risken för att hunden skadas.

Samtliga 178 hundar som listats har konstaterats vargtagna av berörd länsstyrelse. Kartmarkeringarna visar ungefärliga positioner på var attackerna ägt rum.
Viktigt att komma ihåg är att listan bygger på de fall där redaktionen fått vetskap om att en hund dödats av varg. Alltså fall där den drabbade hundägaren, berörd myndighet eller allmänheten kontaktat oss och berättat vad som hänt. Det saknas därför ett antal vargdödade hundar.
Genom åren har listan väckt många och kraftiga läsarreaktioner. Det tackar vi för – och det stora allmänintresset för kartläggningen gör att vi kommer att fortsätta att på detta sätt dokumentera när ytterligare hundar dödas av varg. Även om allt fler medier väljer att inte längre rapportera när en hund dödats av varg är tragedin för den drabbade hundägaren lika stor i dag som den var tidigare.

 

Varg farligare än vatten och jägare

På försäkringsbolaget Agrias webbplats finns sedan ett antal år tillbaka olycksfallsstatistik för hund. Agria försäkrar cirka 40 procent av hundarna i landet och statistiken bygger enbart på hundar som är försäkrade i bolaget. Det råder ingen som helst tvekan om att den enskilt största olycksfallsorsaken för hundar generellt är trafiken. Lika tydligt är att varg är den enskilt nästa största risken för hundar i områden där det finns en fast vargstam.
Framför allt är det så kallade sällskapshundar som dödas eller skadas i trafiken. Men även jakthundar dödas i trafiken, trots att moderna hundpejlar och reflexvästar räddar livet på många hundar som jagar.
Vid vargattackerna är jakthundarna överrepresenterade. Men även sällskapshundar dödas och skadas av varg varje år.
Lika tydligt och lika självklart är det att vargen är en risk för hundar endast i de områden där det faktiskt finns varg. Trafik finns överallt i landet. Det gör däremot inte vargen – åtminstone inte än så länge.

 

Farliga vildsvin?

Inte så sällan hörs argument som säger att vildsvin är farligare för hundarna än vargen. Och det stämmer. I alla fall så till vida att risken för vildsvinsskador på hund är större i områden där det finns vildsvin, men däremot inte varg. Agria skriver så här på sin webbplats: ”Det visar sig – av naturliga skäl – att risken för att en hund skadas av vilda djur följer med förekomsten i länet av just det djuret.”

 

Risk för olyckor

Agria har tagit fram en tabell för graden av risk för olika olycksfall, inklusive vargmöte. Där har de dels satt upp statistik över tre vargtäta län samt över övriga landet.
Gävleborg-Dalarna-Värmland är de län som Agria anser har störst vargpopulation och får därför stå som jämförelse med övriga landet.

 

Gävleborg-Dalarna-Värmland Per 10.000 hundar
Drunkning 1,2
Dödad eller skadad av varg 3,4
Dödad/skadad av vilt 0,5
Dödad eller skadad av vildsvin 0,8
Skottskada 0,9
Trafikskada 22,2
Källa: Agria   *
Övriga landet Per 10.000 hundar
Drunkning 1,3
Dödad eller skadad av varg 0,3
Dödad/skadad av vilt 0,6
Dödad eller skadad av vildsvin 2,4
Skottskada 0,3
Trafikskada 20,2
Källa: Agria *

*Observera att risktalet inte innebär att hunden har dött utan den har skadats eller dött.

Kartläggning

I drygt åtta år har Svensk Jakt listat vargdödade hundar. Har vi missat något fall som du känner till? Hör av dig till webbredaktionen@
svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.