onsdag 10 augusti

Hund

Publicerad 15 maj 2013 - 16:32

Två svenska mästare

2011 års Viltspår SM arrangerades av Örebro läns taxklubb, tävlingen genomfördes i Laxå med omnejd i sydvästra Örebro län.

Efter rangordning av resultat visade det sig att två hundar hade uppnått maximala 154 poäng, vilket också bestod efter utvärdering av särskiljningskriterierna och domargenomgång. Prestationerna var så lika att ingen av dessa kunde anses vara sämre eller bättre än den andra, varför det beslutades att utdela något så ovanligt som två  SM-vinnare.

39 taxar ställde upp
39 kvalificerade taxar samlades från landets lokalklubbar för att delta i årets viltspår SM. Arrangemanget var stort om man ser till förare och medföljande, domare och lokala funktionärer.

Varje lokalklubb hade möjlighet att anmäla  två ekipage, samt en reserv om någon av de ordinarie skulle bli förhindrade att delta. För bedömning av deltagarnas prestationer hade 22 domare från flera lokalklubbar engagerats, dessa skötte sin uppgift med den äran.  

Tävlingsdagen bjöd visserligen på en del regn men behaglig temperatur. Kanske var blötan mest besvärande för förare och domare. För hundarnas del var nog dessa förutsättningar, av döma av resultatet, tämligen goda.

Svår domaruppgift

Vid halv åtta var det avfärd mot skogen och de utlagda spåren. Spårningen genomfördes under förmiddagen och varje domare hade två hundar att döma, i lottad turordning. Efter avslutad spårning och i takt med att domarna kom åter så fastställdes bedömningen gemensamt med tävlingsledningen. Resultaten rangordnades med poäng och pris fastställdes.

Två guld ett brons
Prisutdelning skedde vid 13-tiden och avslutades med hjärtliga gratulationer till vinnarna.
Vinnarna av årets Viltspår SM är således: Disa från Upplands taxklubb ägare Torgny Edin, Storvreta och Västergårdens Zeb från Östergötlands taxklubb ägare Ulla Stockberg, Finspång.

Eftersom första priset delades av två hundar, så delades inget andra pris ut, på tredje plats kom Rödhakens Bruno från Värmlands taxklubb ägare Ulla-Stina Larsson, Kristinehamn.


Spårstart för Bengt-Olof Calmestigoch Yxtanejdens Ayla från Södermanlands taxklubb.Med är också domare Caroline Hagström. Foto: Anette Sundin

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder