torsdag 13 juni

Hund

Från vänster: Treeing walker coonhound och épagneul de saint-usuge.

Två nya jakthundraser erkända i Norden

Nordisk Kennel Union, NKU, har beslutat att erkänna tre nya raser, varav två är jakthundraser: épagneul de saint-usuge och treeing walker coonhound.

De nya raserna kommer att få utställningsrätt från 1 januari 2018 men kan delta i lydnad, rallylydnad, agility, nosework och freestyle från och med att de är registrerade.

Hundar av raserna kan registreras i SKK:s stambok förutsatt att det finns en exportstamtavla utfärdad av ett FCI-land. För treeing walker coonhound har man även beslutat att godkänna stamtavlor från United Kennel Club, utöver de från American Kennel Club.

 

Stående fågelhund

Épagneul de saint-usuge är en stående fågelhund från regionen Bresse i Frankrike. Rasen anses ha funnits sedan åtminstone 1500-talet men var som många andra mindre raser nära att försvinna under andra världskriget.

Rasen räddades av prästen Robert Brillard som samlade in exemplar som matchade standarden och satte upp ett restaureringsprojekt. Rasen erkändes av den franska kennelklubben år 2003.

 

Amerikansk jakthund

Treeing walker coonhound anses härstamma från engelska foxhounds. Rasen används för jakt på tvättbjörn och opossum men även björn, vildsvin och puma. Treeing walker coonhound har registrerats sedan 1945 av United Kennel Club, UKC, och erkändes 2012 även av American Kennel Club, AKC.

 

Källa: Svenska Kennelklubben

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.