söndag 26 maj

Hund

SSRK:s landslag

Från vänster på bilden: Ulrica Lundgren, Karlstad-Hammarö jaktvårdskrets, med flatcoated retrievern Max, reserv i landslaget. Karin Lundin, Rättvik jaktvårdskrets, med labrador retrievern Fie, ordinarie i landslaget. Henric Widlund, hundinstruktör Svenska Jägarförbundet. Anders Henningsson, Hedemora/Säter jaktvårdskrets, med engelska springer spanieln Clara, ordinarie i landslaget. Karin Björck, Karlstad-Hammarö jaktvårdskrets, med labrador retrievern Hilda, ordinarie i landslaget. Jenny Hedström, Västerås jaktvårdskrets, med labrador retrievern Saga, ordinarie i landslaget. Gunilla Erlandsson, Nora jaktvårdskrets, med flatcoated retrievern Enzo, hemmareserv i landslaget. Foto: Privat

Tuff spårträning för landslag

Svenska Spaniel- och Retrieverklubbens landslag har varit i Skogaholm, Örebro län, och tränat i viltrika skogar under ledning av Henrik Widlund, Svenska Jägareförbundet.

SSRK:s landslag ska nästa månad representera Sverige i de Nordiska viltspårmästerskapen för spaniel och retriever, som i år äger rum i Selbu strax söder om Trondheim i Norge.

Landslaget tränade i Skogholm även förra året och deltagarna var jättenöjda med Henriks engagemang och fantastiska vilja att hjälpa laget i sin träning. Vi bokade en dag med honom så snart vi visste vilka som skulle representera Sverige 2018.

 

Lagt spår

När vi anlände till Skogaholm hade Henrik varit där kvällen innan och lagt hela tolv spår till de sex ekipage som skulle komma.

Han hade även varit uppe tidigt på morgonen och lagt ytterligare sex spår som skulle ha kortare liggtid än de andra.

 

Passivitetsträning

Vår träningsdag bestod av uppletande och markering utefter väg, gärdesspårning med korsande spår och störande moment, skogsspår som samtliga startade vid aktiva åtlar, lång passivitetsträning som toppades med skott. Då ska hundarna sitta tysta, helst lösa, utom synhåll i 15–20 minuter, samt att de också ska fortsatt vara tysta, lösa och inte förflytta sig efter skott. Detta är en viktig styrka hos de hundar som ska användas inom eftersök.

 

Redde ut svårigheter

Det var en mycket varm dag, skogen och gärdena var snustorra och hundarna fick jobba hårt för att reda ut spåren. Henrik följde samtliga ekipages spår, han hade noggrann koll på exakt var spåren gick med sin GPS.

Samtliga ekipage hade svårigheter som de redde ut på ett föredömligt vis, svårigheter är ju till för att övervinnas och man går stärkt ur dessa svåra träningar. Vi var mycket noga med att hålla våra hundar blöta, vila i skugga och vara uppvätskade hela dagen.

Labrador får vatten.

Jenny Hedström ser till att hålla labbetiken Saga uppvätskad i träningsspåret. Foto: Privat

Medlemmar

Samtliga deltagare i det svenska landslaget är även medlemmar i Svenska Jägareförbundet och tillhör Karlstad-Hammarö jaktvårdskrets, Rättvik jaktvårdskrets, Hedemora/Säter jaktvårdskrets, Nora jaktvårdskrets och Fagersta/Norbergs jaktvårdskrets.

De är även aktiva eftersöksjägare. Fyra av ekipagen är aktiva inom Nationella viltolycksrådet: Karin Lundin och Fie i Rättvik, Anders Henningsson och Clara i Hedemora/Säter, Gunilla Erlandsson och Enzo i Kopparberg samt Karin Björck och Hilda i Karlstad-Hammarö.

 

Karin Björck

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.