Taxklubben svarar på Svensk Jakts enkät. Foto: Olle Olsson

Taxklubben om förslag på vargvästar: ”Risken för skador på taxen ökar”

Svenska taxklubben underkänner Viltskadecenters förslag om tvång på vargvästar om det ska bli skyddsjakt på varg som angriper hund. Klubben anser att förslaget är oseriöst.

– Vi tycker detta är helt fel väg att gå. Det finns inte något som pekar på att en sådan väst skulle skydda en så liten hund som taxen. Tvärtom, risken för skador på taxen ökar. Taxen går ofta i gryt under jakten. Att gå i gryt med en sådan väst ökar risken att fastna avsevärt, säger Gerhard Lilliestierna, ordförande i Svenska taxklubben.

Det finns i nuläget ingen kunskap om vargvästarna har någon avskräckande effekt när en varg är i färd med att angripa en hund. Hur ser din klubb på att Viltskadecenter på detta sätt vill tvinga fram att fler hundar bär västarna för att snabbare samla på sig erfarenheter?

– Det är helt fel att använda våra jakthundar som försökskaniner för att skaffa bättre kunskap om västens vara eller icke vara.

Vilka erfarenheter finns av att använda vargvästar med stål på hundarna inom din klubb. Kan hundarna använda västarna utan att öka risken för andra skador?

– Vi har diskuterat frågan inom Svenska taxklubben och hört oss för om någon taxägare använder en sådan väst, men så vitt vi vet används den inte på taxar, bland annat med de motiv jag tidigare nämnt. Vår bedömning är att det ökar risken för taxen att få skador eller fastna i gryt. Då taxen är så låg så kommer piggarna dessutom att göra det svårare för taxen i sådan terräng där piggarna är i riset, snåret eller motsvarande.

Fakta – Svenska taxklubben

Svenska taxklubben har drygt 6 000 medlemmar.

Viltskadecenter skriver i sitt förslag till Naturvårdsverket att man inte har kompetens att åstadkomma en formulering som täcker alla relevanta delar av jakthundsanvändning.

Har din klubb tillfrågats eller på något annat sätt varit involverad i arbetet att ta fram förslaget på de nya skyddsjaktskriterierna på varg som attackerar hundar?

– Vi har inte blivit tillfrågade på något sätt av Naturvårdsverket, Viltskadecenter eller någon annan i denna fråga. Det känns inte seriöst att komma med ett sådant här förslag utan att ha tillfrågat jakthundklubbarna över huvud taget, anser Gerhard Lilliestierna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.