[cycloneslider id=”taxhjartan”]

Taxhjärtan kartläggs i SLU-studie

– Det kändes självklart för mig att ställa upp för vår ras. Kan mina taxar bidra till att forskarna hittar genen som kan vara inblandad i att hundar får hjärtproblem, känner jag mig jättenöjd, säger Maria Johansson. Hon är taxuppfödare från Alunda utanför Uppsala och avelsråd för korthår hos Svenska Taxklubben.

– Jag vill först och främst bidra till en bra avel och sedan vill jag veta hur just mina taxars hjärtan mår, säger Ingemari Jansson, långhårsuppfödare från Västerås om varför hon ställde upp i studien.

– Tala om att bli varmt välkomnad och få ett fantastiskt bemötande. Först fick vi ta blodprover, sedan lyssnade veterinären på hjärtat och därefter var det en avancerad tredimensionell hjärtultraljudundersökning. Mycket intressant, säger Ingemari Jansson.

 

Nöjd hjärtprofessor

Minst lika nöjd med alla taxbesök var hjärtspecialisten och professorn Jens Häggström på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Så här berättar han om studien:

– Molekylärgenetikerna som studerar hundars arvsmassa har hittat en intressant gen som finns hos många raser. Genetikerna tror att genen kan vara inblandad i att hundar utvecklar en vanligt förekommande hjärtsjukdom – hjärtklaffsdegeneration. Därför har de bett oss hjärtveterinärer om hjälp med blodprover och ultraljud.

 

Flera raser

– I studien ingår cavalier king charles spaniel som är en högriskras för den här typen av hjärtsjukdom. Dessutom ingår rottweiler, schäfer och labrador som är lågriskraser. Varför vi valde just tax är för att vi ville ha bredd på studien och tillföra en mellanriskgrupp, som taxen anses tillhöra. Dessutom har vi inte så många taxar i vår forskningsbank, säger Jens Häggström.

– Vårt mål var att få ihop minst 40 taxar och det har vi lyckats med. Det har varit fantastiskt roligt att jobba med det här projektet och att träffa alla trevliga hundägare som sticker ut genom att vara så engagerade i sina taxar, avslutar han.

 

Mer om studien

• Myxomatös hjärtklaffsdegeneration innebär att klaffarna på hjärtats vänstra sida blir otäta och börjar läcka. Till slut kan läckaget bli så kraftigt att hunden utvecklar hjärtsvikt, det vill säga får andnöd, blir trött, hostar och måste medicineras. Sjukdomen utvecklas främst hos medelålders till gamla hundar och är vanligast hos små till medelstora raser.

• Syftet med forskningen är att hitta genvarianter som kan förbättra sjukdomsläget hos alla hundraser. På sikt kommer det att innebära att färre hundar blir sjuka, slipper lida och får längre och friskare liv.

• I taxstudien ingår gamla hjärtfriska taxar och de som har utvecklat blåsljud på grund av hjärtklaffsdegeneration, oavsett ålder. Även medelålders hjärtfriska taxar från sex år och uppåt ingår. Medelåldern för de deltagande taxarna är cirka tio år. Något fler tikar än hanar ingår i studien och bland hårlagen är en majoritet sträv- och långhårstaxar.

• Ansvariga för studien är professor Jens Häggström samt universitetslektor Ingrid Ljungwall, som har hjälp av forskningsassistenten Åsa Ohlsson-Andersson, samtliga från Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

 

Barbro Zetterberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.