Tassbandaget som räddar jakten
Att kunna lägga ett stabilt och slitstarkt bandage om en hundtass kan rädda jakten. Men tekniken måste användas med omdöme. Om hunden har svårare blessyrer är det olämpligt att fortsätta jaga med den, även om man kan lägga ett bra bandage.
Carl von Essen har jagat med stående och drivande hundar längre än han kan minnas. Vid många tillfällen har han räddat jakten genom att lägga ett stadigt och slitstarkt bandage kring en skadad hundtass.
– Men det måste göras med omdöme. Man måste börja med att göra en bedömning av skadan. Om en eller flera klor har gått av, om en sårskada är så djup att den måste sys eller om trampdynan är så kraftigt skrapad att det lyser rött är det bara att vira om en klisterbinda och avbryta jakten. Detsamma gäller om hunden fått en sticka eller glas i tassen. Då hjälper inga bandage, säger Carl von Essen.
Men om man bedömer att det är sprickor i trampdynan som ömmar, men som inte är inflammerade och som inte riskerar att förvärras, kan ett sådant här tassbandage rädda jakten.
– Gör till vana att kontrollera hunden noga under pauser i jakten och om kvällen i jaktkojan. Genom att göra det kan man tidigt upptäcka exempelvis en spricka i trampdynan och hindra att den utvecklas fel genom ett bandage, säger Carl von Essen.
Gör så här
1. Lägg ett par varv gasbinda kring vristen som förankring för fortsatt bandagering.
2. Stick ut klorna genom gasbindan. Var noga med att klorna spretar isär när du lägger på andra varvet gasbinda. Bandaget viras växelvis runt tassen och klorna.
3. Efter att ha bandagerat med tre–fyra varv gasbinda läggs första lagret med textillim på bindan. Limmet bildar slitytan och gasbindan kan närmast ses som en armering. Var noga med att täcka hela gasbindan med ett lager textillim som arbetas in i tyget.
4. Lägg sedan på ytterligare lager med gasbinda. Stryk därefter på nytt lager med textillim för att sedan applicera ett nytt lager gasbinda. Avsluta med att arbeta in ett tjockt lager textillim i bandaget. Armeringen ska nästan inte synas genom limlagret. Var noga mellan klorna och kleta på ordentligt med lim på slitytan. Klappa sedan försiktigt på bandaget under tiden limmet torkar. Räkna med att hela bandageringen tar en halvtimme att göra. Bandaget är klart när limmet slutat att kleta.
5. Engelska settern Adjak har nu ett bandage som håller för flera dagars jakt, om man gjort rätt och varit noggrann med bandageringen. Normalt biter inte hunden på bandaget. En bra jakthund bryr sig inte om bandaget utan koncentrerar sig på sin uppgift. När bandaget ska tas av måste det klippas upp.
Förebygg ömma tassar
• Håll klorna kortklippta.
• Klipp håret mellan trampdynorna.
• Smörj in torra och spruckna trampdynor.
• Kontrollera tassarna ofta, alltid före och efter en jakt.
• Se till att hunden är vältränad inför jaktsäsongen, motionera den på olika underlag!
När klon går av
Hundar med ovårdade, långa klor riskerar klokapselbrott, som ofta är mycket smärtsamt. Dessa skador kan enkelt förebyggas genom att man året runt ser till att vårda hundarnas klor och klippa dem ofta.
När toppen av klon fastnar i något så kan hela klokapseln (eller bara ovandelen) slitas loss från pulpan och den underliggande vävnaden.
Om delar av klokapseln sitter kvar vid klobasen ska de tas bort av veterinär. En blottlagd pulpa kan behöva skyddas några dagar med tubgas eller ett tunnare tassbandage, men när vävnaden torkat upp efter fyra–sex dagar så kan man hårdgöra ytan med lite nagellack. Så småningom växer en ny klo ut, precis som när vi skadar och förlorar en nagel.
Klokapselbrott brukar inte orsaka så stora blödningar och blodstillande medel behövs inte. Ibland kan hunden vara hjälpt med lite smärtstillande medicin under någon vecka och den ska hindras från att slicka på den skadade klon.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.