Tänker du ta valpar på din tik?
Vill jaktkompisen ha en valp efter din duktiga tik? Du tycker kanske själv att det börjar bli dags för en efterföljare? Tänk på att uppfödning av renrasiga hundar är omgärdad av en hel del bestämmelser.
Hundaveln i Sverige regleras dels av Jordbruksverkets bestämmelser som gäller för all uppfödning, dels av Svenska Kennelklubbens regler för sina medlemmar. Jordbruksverkets regler är mer generella och gäller alla hundar, renrasiga eller inte, registrerade eller inte. Till exempel gäller regeln att en tik inte får paras förrän på sitt andra löp och inte innan den är 18 månader.
”Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att den befrämjar avkommans hälsa och välbefinnande.” Detta står att läsa i Svenska Kennelklubbens grundregler, liksom ”att till avel endast använda hundar som inte har allvarlig sjukdom/funktionshinder och som har ett gott och för rasen typiskt temperament”.
Hälsoprogram
Det räcker alltså inte att tiken jagar bra. Hon ska dessutom vara frisk och ha en bra mentalitet. För många raser finns det hälsoprogram, där till exempel höfter ska vara röntgade (gäller för många spetsar, stövare och fågelhundar) och höftledsstatusen känd för att valparna ska kunna registreras i SKK. För en del raser kan det även finnas krav på ögonlysning.
Kennelklubben har också regler för hur många kullar (max fem) en tik får ha i sitt liv och hur lång vila hon ska ha mellan kullarna.
En tik som är mer än sju år får inte användas i avel om hon inte haft valpar tidigare. Har hon det får hon paras enbart om det finns ett veterinärintyg på att hon är i sådan kondition att hon kan få en kull utan risk för sin hälsa.
Relevant regel
Det är en regel som kan vara relevant för många jakthundsägare att hålla i minnet, eftersom man ofta i första hand vill jaga med och kanske jaktmeritera sin tik och först senare tänker på att det kunde vara intressant att ta en valpkull också.
Det finns alltså all anledning att titta närmare på SKK:s grundregler och registreringsbestämmelser och gärna även kontakta ras– eller specialklubben för att kolla vad som gäller för att en valpkull ska kunna registreras. Rasklubben kan i regel också komma med råd inför valet av täckhund.
Att tiken jagar bra är det dessutom bara du och dina jaktkompisar som kan styrka, om hon inte är startad på jaktprov. Det är oftast lättare att sälja valpar om man har jaktprovsresultat att visa upp och gärna också någon utställningsmerit på föräldrarna.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.