Ta hundvalpar för första gången
PremiumAtt ta en kull valpar på tiken kanske kan tyckas som en enkel sak vid första tanken. Men det är bra att vara väl förberedd och påläst innan. Det här är den första delen av fem i vår serie om att skaffa valpar.
Fundera först en stund på varför just din tik ska ha valpar. Den gamla tesen att det skulle vara bra för tiken rent hälsomässigt, den stämmer inte. Man har sett att tikar som har haft ett flertal kullar i sitt liv har mindre risk att utveckla livmoderinflammation, men det gäller inte tikar som får någon enstaka kull.
Kan din tik bidra till rasen på ett positivt sätt? Är hon meriterad? Vad kräver rasklubben och Svenska Kennelklubben att hon (och hanen) ska ha gått igenom för hälsoundersökningar för att valpar ska få registreras? Är hon i lagom ålder, inte för ung och inte för gammal?
Om du har tänkt sätta igång med mer regelbunden uppfödning, tänk då också igenom om just den här tiken som du vill para är en bra start inför framtiden.
”Hur ser dina egna förutsättningar ut för att bli uppfödare?”
Och finns det möjligheter att hitta bra hem till valparna? Vänner och bekanta som någon gång sagt att de gärna vill ha en valp, har en förmåga att hitta många ursäkter för att inte köpa någon när valparna väl är där.
Hur ser dina egna förutsättningar ut för att bli uppfödare? Har du tiden och de ekonomiska resurserna?
En parning kostar ofta omkring, eller minst, 1 000 kronor i språngavgift och ungefär detsamma per valp.
Att registrera en valpkull i SKK efter meriterade föräldrar kostar 485 kronor per valp, 655 kronor om föräldrarna är omeriterade.
Veterinären tar ofta mer än det för besiktning, id-märkning och besiktning inför försäljning.
”Man kan inte bara sticka iväg till jobbet och tänka att det ordnar sig”
En nyvalpad tik och hennes kull kräver dygnet runt-passning den första tiden. Och när valparna blir några veckor och börjar äta fast föda, då ska de inom loppet av några veckor ha mat regelbundet fyra–fem gånger om dagen. Man kan inte bara sticka iväg till jobbet och tänka att det ordnar sig.
Om svaren på alla dessa frågor är ja, är det dags att ta itu med de praktiska förberedelserna.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.