En drever blev den första jakthund som, såvitt känt är, attackerades av varg i reviret i Östergötland. Arkivbild: Jan Henricson

Sydlig vargattack på drever

Premium

En drever attackerades av varg vid jakt söder om Finspång under söndagen. Lyckligtvis var hundägare och passkyttar så nära händelsen att attacken avbröts och hunden klarade sig.

Vargparet som sedan ett år håller ett revir i trakterna av Finspång och Borensberg i Östergötland har inte dödat eller attackerat några hundar. Så här långt vill säga, för under söndagen var det nära att en drever blev vargdödad.

– Vi hade inte sett några vargspår när vi gick in i området för att släppa hunden. Plötsligt hörde hundföraren drevern skrika på ett onaturligt sätt och han sprang mot platsen, berättar Tomas Ahl som är jaktledare på den 1.100 hektar stora Holmenmarken, ungefär 1,5 mil söder om Finspång.

 

Osäkra vargar

När hundföraren kom fram var vargarna borta, men i snön syntes vad som hänt. Två vargar hade befunnit sig där alldeles nyss. Drevern klarade sig bra. Den hade märken på ryggen, men behövde inte tas till veterinär. Att den varit med om något riktigt otrevligt märktes genom att den inte ville gå från fötterna på sin ägare när de gick ut ur såten.

– Jag tror att vargarna kände sig osäkra redan från början på grund av att både passkyttar och hundförare var så nära, och att det bidrog till att skadorna blev minimala. Att hundföraren tog sig till platsen så snabbt hade säkert också betydelse för utgången, säger Tomas Ahl.

 

Första angreppet

Attacken på drevern är den första som länsstyrelsen fått kännedom om. Vargarna har heller inte orsakat några större bekymmer för andra tamdjursägare.

– Vi hade ett misstänkt angrepp på en tacka innan jul, men det gick inte att säga säkert om det var lo eller varg, säger Emil Brangenfeldt som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

– Ju mindre skador vi har, desto bättre. Politikerna har beslutat att vi ska ha varg i södra Sverige, och det är betydligt enklare att uppfylla det målet om de inte river tamdjur, fortsätter han.

 

Jagas som vanligt

Jägarna i området är ändå bekymrade och oroliga. De befarar att om vargarna en gång får smak på, eller får för sig, att ta jakthundar kommer incidenterna att öka.

– Det jagas ungefär som vanligt inom reviret. Men det är klart, märker jägarna att det finns varg i ett område kopplar de sina hundar och går därifrån, säger rovdjursspåraren Daniel Hellqvist, som under söndagen fick rapport om attacken på drevern.

– Det snöade så pass att det inte var lönt att försöka kvalitetssäkra händelsen, vilket vi måste göra för att kunna bokföra den som en verklig händelse. Samtidigt finns det ingen anledning att misstro jägarna, angående vad som hänt. Men sådant är regelverket, fortsätter han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.