lördag 2 mars

Hund

Stipendier för forskning om vanliga hundsjukdomar

Tre forskare vid SLU i Uppsala har fått stipendier för att forska kring vanliga hundsjukdomar. De har specialiserat sig på kennelhosta, reumatism och hjärtsjukdomar.

Det är Sveland Djurförsäkringar som delat ut stipendierna. Försäkringsbolaget startade tidigare i år en stiftelse för att främja vetenskaplig forskning till gagn för djurhälsa, ur såväl ett etiskt som medicinskt perspektiv.

Jonas Wensman får 80.000 kronor för sitt arbete med kennelhosta, en kikhosteliknande sjukdom hos hundar. Kennelhosta kan vara mycket besvärlig och ihållande för den drabbade hunden och kan i allvarliga fall leda till dödsfall. Sveland menar i sin motivering att både enskilda hundägare och veterinärer har nytta av att öka sina kunskaper på området.

Inger Ljungvall är specialiserad på hjärtsjukdomar hos hundar. Hon får 40.000 kronor för att forska vidare på de vanligaste hjärtsjukdomarna.

Helene Hansson Hemlin slutligen är specialiserad på autoimmuna reumatiska sjukdomar hos hundar. Hon har tidigare genomfört en studie på området som Svelands stiftelse anser intressant att utveckla och får 80.000 kr som ett bidrag i det arbetet.

Vår uppfattning är att jakthundar är ganska friska, säger Anette Henriksson, vd vid Sveland Djurförsäkringar.

De får motion och får vara ute mycket och drar inte på sig välfärdssjukdomar. Men livslängden ökar även bland jakthundarna och då kan också de drabbas av åldersrelaterade sjukdomar, menar Anette Henriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.