fredag 17 september

Hund

Publicerad 15 maj 2013 - 16:33

Spanieljakt i fokus

Hundgruppen i Skåne-Blekinge ordnar några gånger per år tematräffar för sina hundinstruktörer. Spanieljakt var temat för den senaste av dessa. Föreläsare var den välkände författaren och spanielivraren Sten Christoffersson.

Kompetenshöjande tematräffar har blivit en uppskattad del av den för länsförbunden i Skåne och Blekinge gemensamma hundgruppens verksamhet. För att bli inbjuden till dessa träffar ska man vara aktiv och utbildad inom ramarna för Jägareförbundets hundverksamhet.

Syftet med träffarna är att ge instruktörerna en bra och bred allmänbildning inom ämnet jakthund.

I vintras ordnades en träff med temat jaktspetsar och spetshundjakt. Den senaste träffen, men garanterat inte sista, hölls i slutet av augusti och hade spanieljakt som tema. Föreläsare var den kände författaren och fotografen Sten Christoffersson, pionjär för det som vi idag kallar jaktspaniel och jakt med spaniel.

Kunskap från England

Spanielns förlovade hemland är England, och det är där Sten Christoffersson och alla andra spanielfantaster har hämtat såväl hundmaterial som kunskapen att dressera hundarna för det vi kallar spanieljakt.

Jaktspanieln är de små men viltrika jaktmarkernas hund, och det är ingen tillfällighet att de som är mest aktiva inom detta hör hemma i Skånes viltrika landskap. Har man fått förmånen att prova spanieljakt med en bra hund i bra marker så är det lätt att bli spanielfrälst.

Frenesi och energi

Hur man tar sig an en hundvalp och hur man lägger grunden till en färdig hund skiljer sig kanske inte så mycket från andra jakthundar. Men spanieln har en oerhörd frenesi och energi som också kan vara en smula tålamodsprövande, något man så att säga får på köpet med dessa raser.

Många av instruktörerna fick denna dag tips och råd att ta med sig hem. Oavsett om de själva ska hantera spanielhundar eller ej så har de blivit mer allmänbildade på ämnet jakthund. All sådan kunskap kommer till nytta, med tanke på det breda och växande spektrum av hundar som kommer till hundkurser hos förbundets instruktörer.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder