tisdag 3 oktober

Hund

Smilla årets SM-vinnare i viltspår

– Helt fantastiskt och överväldigande, jag har fortfarande inte tagit in att vi vunnit SM-tävlingen och att Smilla blivit Sveriges bästa spårtax av 21 startande, säger Susanne Mellhammar, Härnösand.

– Spåret var fint och lättgånget, även om Smilla inte alltid syntes i det höga blåbärsriset, fortsätter Susanne som tävlar för Norra Taxklubben. Hon tillägger:
– Vi har tränat henne sedan hon var valp just för att få en bra eftersökshund, eftersom både min man Per och jag är jägare. Det är också Per som lägger träningsspåren åt oss och som har en stor del i Smillas framgång. Hon är också väldigt duktig när det gäller eftersök i skarpt läge för att leta efter skadat eller påskjutet vilt.

Tuff konkurrens
– Smilla hade bra go i spåret, det vill säga var ytterst effektiv i sitt spårarbete, löste sökrutan snabbt och hade ett bra arbetstempo, säger provledaren Rolf Magnusson från Skaraborgs Taxklubb och fortsätter:
– Det var små detaljer som skilde ettan från tvåan Disa och hennes förare Torgny Edin från Upplands Taxklubb. Båda fick maxpoängen 61 och hederspris. Även fjolårsvinnaren Bussahagens Singoalla och hennes förare Marie Jacobsson från Smålands Taxklubb gjorde en bra insats genom att komma på tredje plats i år med 59 poäng. Att Singoalla inte kunde försvara sin titel fullt ut berodde på att hon hade lite problem i sökrutan, avslutar Rolf.

Årets värd
Det är Svenska Taxklubben som står bakom SM-tävlingen som arrangeras varje år av en av klubbens 20 lokalklubbar. Tävlingen ägde rum på Hökensås utanför Tidaholm nu i helgen. Skaraborgs motto att ha bra spårmarker och bra domare lyckades klubben leva upp till. Eller som klubbens ordförande Gerhard Lilliestierna uttryckte det:
– Jag är jättenöjd. Med så bra och duktiga deltagare och domare, då är man mer än nöjd.

Barbro Zetterberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.