fredag 14 juni

Hund

Så skyddar du hunden mot knott och mygg i sommar

Premium

Huskurerna är många, men vad fungerar verkligen som skydd mot mygg och knott för hundar?

Åsa Vilson.

Artikeln publicerades 2020.

– Det finns tyvärr ganska begränsat med produkter registrerade för hund mot mygg och knott, säger Åsa Vilson, chefsveterinär på Östersunds djursjukhus.

Hon jagar själv med setter och säger att hundar sällan drabbas av knott och mygg under fjälljakten.

– Under höstjakten är det oftast ett mindre problem, då har det lugnat ner sig. Det är värst på sommaren. Ju senare på hösten man är ute, desto mindre knott och mygg är det på fjället.

Hästpreparat fungerar

Till häst finns ett spraypreparat som heter Centaura, det är även registrerat för hund i Norge och enligt Åsa Vilson kommer det troligtvis att bli godkänt för hund även i Sverige.

– Det är det preparat vi brukar rekommendera, som vi vet fungerar, säger hon och fortsätter:

– Humanpreparat som inte är godkända för hund vill vi inte rekommendera, sådana får man i så fall använda på eget bevåg, men det är viktigt att hunden inte kommer åt att slicka i sig medlet.

Vitlök är giftigt

Egna huskurer tycker Åsa Vilson att man kan prova så länge de inte är irriterande för huden eller innebär risk för förgiftning av hunden.

– Jag har själv aldrig provat egna hopkok på hund. Tänk på att vitlök är giftigt för hund!

Ofta är det när man pausar i fjällvandringen som anstormningen av insekter kommer.

– Då är det en jättebra idé att lägga över hunden ett myggnät. Det är också bättre att lägga hunden i skuggan, insekterna angriper mer i solen.

Inte för varmt

Om man väljer att ta på hunden någon slags täcke ska man tänka på att inte använda något som är för varmt, så hunden blir överhettad.

– Det är ofta under varma sommardagar som det är mycket mygg och knott, säger Åsa Vilson.

Allergiska reaktioner på grund av knott- eller myggangrepp är ovanligt.

– Det är ytterst ovanligt att hundar blir allmänpåverkade eller svullnar. Men det händer ganska ofta att djurägare hör av sig om att hunden fått ringformade, röda utslag på magen där det är mindre hår. Det är typiska insektsbett som är ofarliga. Har hunden mycket klåda kan man smörja in den med hydrokortisonkräm som finns receptfritt på apotek. Men då måste hunden hindras från att slicka! Bäst är att smörja in den precis före till exempel en promenad, så krämen får tid att tränga in i huden, säger hon.

Kortisontabletter

Har man en hund som blir allmänpåverkad eller får en allergisk reaktion behöver man uppsöka veterinär, eller åtminstone ringa och få råd.

Skulle man befinna sig långt från veterinär och kanske inte ens har mobiltäckning, fungerar samma slags kortisontabletter man kan ha med för ormbett även på allergireaktioner som beror på insekter.

– Men om det är en period med mycket insekter, kanske man ska överväga att lämna hunden hemma, om man har den möjligheten, säger Åsa Vilson.

Huskurer och örtoljor

Ett av många hemmarecept är att i en liter vatten koka en halv kryddburk torkad rosmarin och lika mycket timjan tillsammans med en halv citron. Medlet kan sedan sprayas på hunden med hjälp av en blomspruta.

Ett axplock av produkter som kan fungera mer eller mindre bra mot knott och mygg. Foto: Anja Kjellsson

Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Anja Kjellsson, har testat det mesta för att skydda sina vorstehhundar mot mygg och knott.

Anja Kjellsson.

– Örtoljor som tjärsalva och beckolja från Wilmas naturprodukter fungerar när det är ”normalt” med insekter men inte när det är extremt. NOskito luktar kummin och fungerar lite grann, säger hon.

Kläder och myggnät

Anja har också experimenterat med olika typer av skyddande kläder till hundarna, med blandat resultat.

– Bäst är ett täcke och myggnät över huvudet, säger hon.

Om hundarna ska vara stilla en stund kan de få ligga i en hundsäck och ha myggnät över huvudet.

Foto: Anja Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.