Jakten ställer hårda krav på hunden. För att klara dessa uppgifter krävs en väl sammansatt kost, så att hund­ens närings­behov tillgodoses. Foto: Jan Henricson

Jakten ställer hårda krav på hunden. För att klara dessa uppgifter krävs en väl sammansatt kost, så att hund­ens närings­behov tillgodoses. Foto: Jan Henricson

Rätt utfodring – nyckeln till en uthållig jakthund

Premium

Jakthundens arbete liknar elitidrottarens. Det kräver att hunden är på topp fysiskt. Genom rätt utfodring får man ut bästa möjliga effekt av träningen, hunden presterar bättre och återhämtar sig snabbare.

Jägare är i allmänhet duktiga på att förbereda sig för jakten. Allt fler förstår också vikten av att få hunden i form före jaktsäsongen. För dem som jagar med hund kan själva upplevelsen och samarbetet med jakthunden vara lika viktigt som jakten i sig.

Konditionsträning är A och O för att hunden ska fungera maximalt. Även utfodring är en viktig del i detta.

Rätt kost har traditionellt fått relativt liten uppmärksamhet i jägarkretsar. Vi har gett våra hundar ett mer eller mindre bra torrfoder och kanske inte tänkt mycket längre.

 

”Om utfodringen inte är optimal och hunden inte får i sig den näring den behöver, kommer den inte att orka hålla i som den brukar.”

 

Men hur många har inte upplevt att deras hund har tappat aptit och blivit orkeslös? En del hundar får diarré när torrfodergivan ökar, andra är tunna trots att de äter bra. Jakten har antingen fått avbrytas i förtid eller så har hunden presterat sämre och behövt vila mer än vanligt efter jakten.

Om utfodringen inte är optimal och hunden inte får i sig den näring den behöver, kommer den inte att orka hålla i som den brukar. Söket blir sämre, jaktivern likaså och tröttheten kommer tidigare.

Inom draghundsvärlden har man ännu högre prestationskrav och har länge haft en helt annan syn på utfodring och näringslära. Här finns det massor av kompetens och erfarenhet som jakthundsfolket kan dra nytta av.

 

Fett och protein

I första hand är det fettrikt foder som gäller för hårt arbetande hundar. Kolhydrater har lägre energitäthet, det vill säga färre kalorier per kilo foder.

Hunden kan kort och gott få i sig fler kalorier genom att man ökar andelen fett.

Dessutom tillgodogör sig hundar fett mer effektivt än kolhydrater. De använder då mindre tid och energi på att smälta maten och tillgodogöra sig näringen. Det är önskvärt att hunden förbränner fett hela tiden. Då kan den vid behov hämta näring från sina fettdepåer i kroppen och får en jämn tillförsel av energi. För att uppnå detta behöver hunden en diet som består av lite kolhydrater och mycket fett och protein.

Proteiner är viktiga för att förnya musklerna i kroppen. En annan poäng är att genom en sådan kost, rik på fett och protein, hålls blodsockret på en jämn nivå. Det resulterar i en pigg hund under hela jaktdagen.

De kolhydrater som vi människor är beroende av vid idrottande på hög nivå, kan motverka sitt syfte om de ges till en arbetande hund. Kolhydrater gör att blodsockret stiger kraftigt en liten stund och sedan sjunker till en lägre nivå än vad det var från början. Hunden kommer att vara mindre pigg och beroende av ständig påfyllning för att hålla blodsockernivån uppe.

 

”De kolhydrater som vi människor är beroende av vid idrottande på hög nivå, kan motverka sitt syfte om de ges till en arbetande hund.”

 

Att ge en smörgås till hunden vid middagstid är mot denna bakgrund inte att rekommendera. Ge den i stället något som består av protein och fett.

Det finns många bra torrfoder på marknaden, till olika pris och med olika innehåll. Om man väljer ett av de mer välrenommerade varumärkena med hög halt av protein och fett, har man i regel ett användbart foder som de flesta hundar fungerar fint på under normal träning.

 

Färskfoder. Foto: Marie Gadolin

Färskfoder. Foto: Marie Gadolin

Byte till färskfoder

Problemet uppstår när hunden ska prestera maximalt under träning eller jakt. Då är det svårt för kroppen att ta upp tillräckligt med energi från ett torrfoder, även om det har en hög andel fett och protein. Detta gäller också om fodret har blötlagts. Det har att göra med strukturen och sammansättningen av fodret, med mycket fibrer och stärkelse.

För att få i hunden tillräckligt med energi så att den inte blir mager, måste man under sådana perioder antingen byta till eller göra tillägg med färskfoder. Exempel på färska produkter är vom, olika hundkorvar och liknande kött- eller fiskprodukter. Det här är animaliskt foder utan mycket fibrer och stärkelse, som hunden kan tillgodogöra sig mer effektivt och lättare ta upp energi från.

Färskfoder innehåller dessutom mer vatten och fett än torrfoder, två saker som är viktiga för hårt arbetande hundar. Hunden får i sig fler kalorier än vid en ensidig utfodring med torrfoder, vilket förhindrar att den magrar av eller blir orkeslös.

 

Låt hunden vänja sig

För att hunden ska kunna ta upp energi från det färskfodret på ett optimalt sätt bör den ha fått vänja sig vid det i minst fyra–fem veckor innan intensiv träning eller jakt börjar. Om man går över helt på färskfoder eller behåller en viss andel torrfoder är en smaksak.

20–40 procent torrfoder kan bidra till att undvika diarré, på grund av att färskfoder är en ganska kraftig kost. Lite torrfoder som kroppen känner sedan tidigare kan hjälpa till att hålla balansen i magen.

Det lönar sig att prova i god tid före jakten, för att inte få några obehagliga överraskningar under säsongen.

Vanligtvis är detta inte ett stort problem för jakthundar. Min erfarenhet är att älghundar hanterar övergången bra och inte får några problem, även om nästan allt torr-foder byts ut periodvis. Givetvis under förutsättning att de är vana vid det nya färskfodret.

 

Foder direkt efter jakt?

Om man vill utfodra med enbart färskfoder under en längre period, kan det vara klokt att undersöka om det nya fodret innehåller alla de olika näringsämnen hunden behöver. Annars måste man kanske ge något tillskott.

Förr ansåg många att det var viktigt att låta hunden vila en timme efter att den kommit in efter avslutad jakt, innan den fick äta. Hunden skulle lugna ner sig efter dagens fysiska ansträngning innan den åt, för att undvika magomvridning. Problemet med detta är att hundar som inte får mat på en gång ofta blir trötta och somnar. De kanske inte äter förrän de har sovit i flera timmar.

Däremot är de ofta hungriga direkt när de kommer in efter jaktdagen och äter då gärna en rejäl portion, om de får sin mat innan de hinner bli sömniga. Då blir de snabbare utvilade och sällan avmagrade.

 

”Antalet gånger per dag som hunden utfodras bör anpassas till hundens behov.”

 

Draghundsfolket upptäckte tidigt att deras hundar inte hade några stora problem med magomvridning även om de utfodrades direkt efter arbete.

De flesta jakthundsraser är inte disponerade för att få magomvridning, men det kan vara klokt att kontrollera hur det är med just din ras innan du börjar utfodra direkt efter jakt.

Antalet gånger per dag som hunden utfodras bör anpassas till hundens behov. Om hunden inte har problem med avmagring under jaktsäsongen räcker det att ge ett mål om dagen, helst när hunden kommer in på eftermiddagen.

Fördelen med det fettrika och kolhydratfattiga färskfodret är att hunden får en jämn och kontinuerlig fettförbränning. Den är inte beroende av flera måltider om dagen för att hålla blodsockernivån uppe.

 

Dela upp på flera mål

Ett sätt att få i en hund vätska om den inte vill dricka, är att använda en sportflaska.

Ett sätt att få i en hund vätska om den inte vill dricka, är att använda en sportflaska. Foto: Jan Henricson

Om hunden inte får tillräckligt med näring på detta sätt utan blir tunn, eller om den får diarré av en enda stor fodergiva, kan det vara klokt att dela upp maten på flera mål per dag.

Hundens förmåga att tillgodogöra sig fodret ökar i regel om den får det uppdelat på mer än ett mål om dagen.

Många blötlägger både torrfoder och färskfoder i vatten för att få i hunden mer vätska. Det är en effektiv metod att uppnå en bättre vätskebalans om det är behov av det, vilket det ofta är med hårt arbetande hundar. Hunden kan få drastiskt minskad ork om den inte får i sig tillräckligt med vätska.

Om däremot avmagring är ett problem kan man överväga att blanda mindre vatten i fodret, eftersom upptaget av näringsämnen blir reducerat vid ”utvattning”. Fodervolymen ökar och energitätheten sjunker.

 

Vid extrem ansträngning

Draghundsförare ger ofta sina hundar ett mellanmål eller två under dagen, utöver huvudmåltiden på eftermiddagen. Som med flera mål per dag är detta i första hand något för de hundar som annars inte får i sig tillräckligt med kalorier under de ordinarie måltiderna. Vid korrekt utfodring sörjer fettförbränningen för att hunden har en ganska jämn blodsockernivå utan att behöva något mer under jaktdagen.

Men vid extrem ansträngning gäller det att få i hunden mesta möjliga mängd energi. Är din hund i den kategorin som alltid magrar av under jaktsäsongen, då kan detta vara något att börja med. Men ge den inte en av dina brödskivor, utan ett mellanmål som innehåller fett och protein.

 

Per Ö Halmrast

 

Fotnot. Texten har tidigare publicerats i Svensk Jakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst