söndag 25 februari

Hund

Som uppfödare inom SKK-organisationen är man skyldig att använda Kennelklubbens köpeavtal vid försäljning av valpar.

Som uppfödare inom SKK-organisationen är man skyldig att använda Kennelklubbens köpeavtal vid försäljning av valpar. Foto: Johnny Olsson

Att tänka på när valparna ska flytta

Premium

Innan valparna levereras till sina nya ägare ska de registreras i Svenska Kennelklubben. Dessutom ska de vara vaccinerade, id-märkta och veterinärbesiktigade.

Som uppfödare inom SKK-organisationen är man skyldig att använda Kennelklubbens köpeavtal vid försäljning av valpar. Där regleras vad som gäller mellan säljare och köpare, till exempel vid återköp. Båda parter bör ha läst och satt sig in i det finstilta.

Dessutom gäller konsumentköplagen. Uppfödaren är ansvarig i tre år för så kallade dolda fel på valpen. Det kan vara tryggt att teckna en ”dolda fel-försäkring” i samband med att kullen ska säljas, för att gardera sig mot hårda ekonomiska smällar. Prata med det försäkringsbolag tiken är försäkrad i.

SKK:s hemsida finns bra information om den juridiska biten.

Även Jordbruksverket har regler som måste följas.

 

En åttaveckors bretonvalp står för sin egen skugga.

En åttaveckors bretonvalp står för sin egen skugga. Foto: Olle Olsson

Skicka gärna med valpköparna en kom ihåg-lista om utfodring, skötsel, vaccinationer, försäkringar med mera. En tumregel kan vara fyra mål fram till tre månaders ålder, tre mål fram till sex månaders ålder och därefter två mål per dag.

Vaccinering görs vid tolv veckors ålder, ett års ålder och därefter vart tredje–fjärde år. Valpar ska inte motioneras, men småpromenader i omgivningarna är bra för socialiseringen. Grundläggande ledarskapsträning är också en god idé att informera om, det är en bra bas för kommande lydnadsträning.

 

”Det varierar om uppfödaren låter köparen välja valp, eller själv bestämmer vilken valp som ska till vem. Tänk på att uppfödaren inte är skyldig att sälja, och att man heller inte är tvungen att köpa, förrän bindande avtal är skrivna.”

 

Som valpköpare är det förstås viktigt att förhöra sig om att valpen är uppfödd enligt konstens alla regler, förhoppningsvis har meriterade föräldrar med bra hälsa och temperament och att SKK:s avtal finns och följs. När man besöker valparna före leverans ska de vara utåtriktade och sociala.

Det varierar om uppfödaren låter köparen välja valp, eller själv bestämmer vilken valp som ska till vem. Tänk på att uppfödaren inte är skyldig att sälja, och att man heller inte är tvungen att köpa, förrän bindande avtal är skrivna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.