SKK antar ny jakthundspolicy

Foto: Olle Olsson

Svenska kennelklubbens högsta beslutande organ, Kennelfullmäktige, antog tidigare i höstas en ny jakthundspolicy.

Björn Eek.– Det är i princip en helt ny policy där man lyft ut hundanvändningen vid jaktträning, jaktprov och jakt. I nästa vända blir det teknik och etik som lyfts, säger Björn Eek, jakthundsansvarig på SKK.
I policyn slår SKK bland annat fast att:
”Specialklubbarnas jaktprov är viktiga verktyg i aveln. De syftar till att utvärdera tidigare avelsarbete och till att identifiera lämpliga avelshundar. De är också till stor hjälp för att ta fram ändamålsenliga och lämpliga jakthundar. Ur jaktetisk synpunkt ska hundens förmåga till samarbete och lydnad särskilt beaktas, samt att hunden är mentalt stabil. Alla jakthundägare bör sträva efter att delta på jaktprov för att bidra till utvecklingen av respektive ras. 
Jaktprov på levande vilt får aldrig betraktas som en tävling, där användningen av jakthundar är ett självändamål, utan ska alltid bedrivas på ett sådant sätt att både jaktetik och djurskydd prioriteras. Det primära syftet med alla jaktprov är att dessa ska vara till ledning för avelsarbetet.”

Björnhundstest stambokförs
Kennelklubben har även tillsatt en arbetsgrupp som ska se över reglerna för en eventuell stamboksföring av björnhundstest. 
Arbetsgruppen består av Björn Eek, Thomas Larsson och Peter Ledin. De hoppas ha ett utkast till regler klart till våren.

Fjärde vildsvinshägnet 
Ett fjärde vildsvinshägn har godkänts för anlagstester, det är Jensens vildsvinshägn i Dals-Ed, Dalsland. 
– Det är Magnus Jensen, ordförande i Svenska Älghundsklubben, som driver det, säger Björn Eek.
De övriga tre hägnen som är godkända för anlagstester är Agusa i Skåne, Mamima i Östergötland och Almungehägnet, Uppland.

Mer ur policyn

Jakthunden ska vara i god kondition och ges god omvårdnad, grunddressyr samt jaktträning. Den ska kunna föras på ett ändamålsenligt sätt så att risken för skador på såväl hunden som viltet minimeras. Särskild vikt ska läggas vid att hunden ska kunna kallas in. En välutbildad och kontrollerbar jakthund är en stor tillgång i jakten. 
Hundföraren ska hålla sig välinformerad om de bestämmelser som gäller för jaktprov, jaktträning och jakt med hund. En ny hund ska aldrig släppas på samma oskadade vilt när den första hunden har tröttnat. Ta alltid stor hänsyn till olika väderförhållanden som kan påverka viltets förutsättningar vid jakt, jaktträning eller jaktprov. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst