Sätt jakthunden på prov
Det anses allmänt att chansen är störst att få en bra jakthund om man håller sig till de raser där jaktegenskaperna är väldokumenterade genom mångårig provverksamhet.
Många får rådet att välja jakthund ur de numerärt stora, väletablerade jakthundraserna eftersom chansen då ökar att få tag på en hund som jagar bra.
– De bästa individerna är minst lika bra även i de numerärt mindre raserna. Men chansen är större att få en bra jakthund, om man väljer en ras som avlats i många år i ett speciellt syfte, säger Hans Lantz, ordförande i Svenska Älghundklubbens avelskommitté.
Ojämnare jaktligt
Men det räcker inte att välja vilken valp som helst ur en av de större raserna, för att vara säker på att få en bra jakthund. Det krävs förstås att föräldradjuren är meriterade.
– Ju fler hundar i en kull som är jaktprovsmeriterade, desto större chans är det att avkomman blir bra, det finns det statistik på, säger Hans Lantz.
Vill man välja en mer udda ras blir det kravet på meritering förstås ännu viktigare, eftersom de numerärt små raserna är ojämnare jaktligt. Det är också svårt att dra några slutsatser av jaktprovsstatistiken, eftersom det är så få starter i dessa raser att enstaka individers resultat slår hårt uppåt eller neråt.
Tre plan
Att hundar kommer på jaktprov är viktigt på tre olika plan. Dels på individnivå, för att utvärdera hur bra en specifik individ är på sin uppgift. Dels som en koll av hur bra avkomma en avelskombination gett, alltså en utvärdering av föräldradjuren. Och slutligen, med tillräckligt många jaktprovsstarter under en längre tid, kan man få en bild av hur en ras utvecklas jaktligt.
– Precis som uppfödaren kräver att en valpköpare till exempel röntgar höftlederna på sin hund, borde man kräva att hunden även ställs ut någon gång och startas på jaktprov, anser Hans Lantz.
Så går det till
För de flesta jakthundraserna, så går ett prov till på nästan samma sätt som en vanlig jakt. Duger din hund till jakt så duger den förmodligen även till att gå till pris på prov. Hunden ska söka ut, finna vilt och producera en fiktiv skottchans. Även lydnaden har betydelse.
– I synnerhet i vargdistrikten är det viktigt att få hem hunden, och inte behöva lämna den kvar i skogen över natten, poängterar Hans Lantz.
Fakta
Svenska Älghundklubben har just antagit nya jaktprovsregler, gemensamma med Norge och Finland. Svenska älghundar kommer att dömas efter de nya provreglerna från och med hösten 2014. Syftet med gemensamma regler är att resultat ska kunna jämföras på ett enkelt sätt och därmed gynna aveln.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.