måndag 6 juli

Hund

Publicerad 11 april 2016 - 15:42

Samarbete nyckeln till bra hundverksamhet

– Den allra viktigaste frågan är att vi får behålla den traditionella löshundsjakten.
Det säger Peter Ledin, ansvarig för Svenska Jägareförbundets hundverksamhet, där det är mycket på gång just nu.

Nyckelordet för att stärka jakten med hund i Sverige är samarbete. Med jakthundklubbarna och med Svenska Kennelklubben, SKK, via dess jakthundskommitté.
– För att kunna påverka jakten med hund har vi mycket att vinna på att samarbeta med SKK. Därför stärker vi samarbetet med jakthundsklubbarna och kommer att vara aktiva i SKK:s jakthundskommitté, säger Peter Ledin, som leder Jägareförbundets nationella hundgrupp.
– Tillsammans är vi betydligt starkare och jag känner att vi har ett väldigt bra samarbetsklimat, fortsätter han.

Temadagar
Frågan diskuterades den gångna helgen under två temadagar med jakthundsklubbarna, som hölls på Öster Malma.
– På senare tid har samarbetet stärkts även om det finns mycket kvar att göra. Men vi har lyft detta på ett annat sätt än tidigare, anser Peter Ledin.
Även lokalt finns ett stort intresse för samarbete mellan Jägareförbundet och jakthundsklubbarna.
– När Jägareförbundet Norrbotten nyligen bjöd in klubbarna till en träff fick man boka större lokal tack vare det stora intresset, berättar Peter Ledin.
Ett område där samarbetet kan leda framåt är i ungdomsfrågorna.
– Jakthundsklubbarna kan bjudas in i större utsträckning till exempel vid utbildningsjakter, där de kan berätta om sina raser och sin jaktform. SKK och jakthundsklubbarna vill ju också fånga ungdomarna och tillsammans kan vi säkert göra mer, tror Peter Ledin.

Aktuella frågor
Det finns ett antal aktuella frågor som nationella hundgruppen prioriterat. Löshundsjakten är en sådan. Eftersök, lydnad, mentaltest och hägntester är andra viktiga områden.
Ett sätt att bevara löshundsjakten för framtiden skulle kunna vara att få den klassad som kulturarv. Det är något Jägareförbundet ska försöka få igenom tillsammans med SKK. Kontakter ska även tas i Finland, där det enligt uppgift jobbas med samma angelägna fråga.
– Jag tror inte det är så lätt att få kulturarvsklassning, men det är viktigt att även de som inte jagar förstår vikten av att vi får släppa våra jakthundar, säger Peter Ledin.

Regionalisering
Lydnads- och eftersöksutbildningarna ska analyseras vidare under 2016.
– Vi kommer eventuellt att regionalisera lydnadsutbildningen. Hundverksamheten är väl utvecklad i Region Syd med de fyra lätta stegen. Men vi måste ha lydnadsutbildning över hela landet, säger Peter Ledin.
I Region Mitt och Region Norr blir det i vår en tvådagars valideringsutbildning för eftersöksinstruktörer i lydnad, steg 1. De ska ledas av instruktörer från Barbro Börjesson-gruppen.
– Man behöver en viss grund i lydnad för att hålla i eftersöksutbildning. Och det ska finnas bra eftersöksekipage för alla jaktformer, säger Peter Ledin.

Stamboksförda test
För hägntest på vildsvin och björn, i framtiden kanske även andra viltslag, ska reglementen och mål arbetas fram. Tanken är att de ska administreras av SKK för att det ska bli möjligt att få stamboksförda resultat. Men det ska ske i samarbete med Jägareförbundet.
Ett möte med några domare för björntest hölls på Öster Malma i förra veckan.
– Det blev ett positivt möte, men vi kommer att behöva träffa fler domare så att även de känner delaktighet, säger Peter Ledin.
– Bedömningspunkterna bör även ses över för att vara använda i avelsarbetet. Det är hundens mentala egenskaper vid kontakt med björn som bedöms, fortsätter han.

Inga egna mentaltest
Jägareförbundets styrelse beslutade i december att samarbetet med Barbro Börjessons mentaltest skulle avvecklas.
– Inte för att det var dåligt, men det var inte vårt, förklarar Peter Ledin.
Jägare kan även i fortsättningen få sina hundar mentaltestade genom Barbro Börjesson-gruppens verksamhet. Men det går också att använda Brukshundsklubbens MH-test eller BPH som SKK kallar sitt mentaltest.
– Agusahägnet till exempel har byggt upp en BPH-bana som Jägareförbundet Skåne ska arbeta med. Och det finns ytterligare banor under uppbyggnad, avslutar Peter Ledin.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Instagram

Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder