Så jagar du in rådjursdrivaren
PremiumAlla kan inte bli lika bra på allting, men du som hundägare kan se till att få ut så mycket som möjligt av hunden.
Till att börja med. Grunden för att få en bra rådjurshund är att köpa en valp från hundar som har en dokumenterat bra jaktförmåga.
Jaktprov är den bästa måttstocken vi har och jag skulle själv aldrig komma på tanken att köpa en jakthund vars föräldradjur inte har visat sin duglighet på jaktprov. Titta gärna även på hur det har gått för avelsdjurens syskon och eventuella tidigare avkommor från föräldradjuren.
För att få ut det maximala av en hund är det sedan viktigt att du har en bra relation med den. Det ska till exempel inte råda några som helst tvivel om att det är du som är ledaren och hunden ska känna sig trygg med dig.
Var konsekvent och var snabb med belöning eller tillsägelse om hunden gör rätt eller fel.
Kom ihåg att en hund lär sig och växer av beröm!
Lydnad
Börja valpens lydnadsträning direkt när den kommer vid åtta veckors ålder – som uppfödare kan du börja ännu tidigare. Små valpar älskar att lära sig saker och vara dig till lags och genom att arbeta med några grundläggande kommandon får du hunden att vara uppmärksam på dig.
Det kan till exempel handla om att träna inkallning i samband med att valpen får mat. Ge inkallningssignal samtidigt som den lilla valpen ska utfodras. Gör du så några gånger kommer valpen att förstå sammanhanget och komma så fort benen bär när du visslar eller blåser.
”Konsekvent och kontinuerlig träning kommer ge resultat.”
I nästa steg kan du lära valpen att sitta intill matskålen och att den inte får börja äta innan du ger den ett varsågod.
Ett tredje exempel på vardagslydnad är att valpen inte får gå in genom ytterdörren innan du torkat tassarna och gett den tillåtelse att gå in.
Du hittar säkert bra övningar själv. Men låt det ingå i vardagens sysslor, i stället för att sällan avsätta en massa tid och träna valpen i långa pass. Konsekvent och kontinuerlig träning kommer att ge resultat.
Många och korta tillfällen
Var riklig med beröm när valpen gör rätt och anpassa övningarna så att den klarar av sin uppgift – hellre många och korta tillfällen än få och långa.
Märker du att valpen inte förstår får du backa några steg. Hitta sedan några moment i vardagen, till exempel när du ger hunden mat, som du tränar varje dag hela hundens liv. Kräv till exempel att hunden ska sitta och vänta på att du ger tillåtelse att äta när den ska utfodras.
Ta också med den unga hunden när det är läge. Låt den utforska världen och växa tillsammans med dig – som är dess trygga ledare.
Det här tycker jag är grunderna oavsett vilken jakthundsras du väljer. Sedan kommer du kanske längre i olika dressyrmoment med den stående fågelhunden än vad du gör med rådjursdrivaren. Men det betyder inte att taxen, drevern eller basseten ska få göra som den vill. En hund – oavsett ras – mår bra av att veta sin plats i flocken och ha en trygg ledare.
Skogspromenader
Redan tidigt, vid kanske tre, fyra månaders ålder, kan du ta skogspromenader med din lilla hund. Gå sakta i markerna och sitt gärna ner då och då och låt valpen utforska skogens alla dofter.
Jag tycker däremot att du ska ta det lugnt med själva injagningen. Många rådjurshundar av bra härstamning driver redan vid fyra månaders ålder. Bra och riktad avel har sett till att hunden driver rådjur. Men vänta med jagandet tills hunden är mentalt och fysiskt mogen för uppgiften. Tidig jakt borgar inte med automatik för att hunden kommer att vara en duktig jakthund vid vuxen ålder.
”Tidig jakt borgar inte med automatik för att hunden kommer att vara en duktig jakthund vid vuxen ålder.”
Att på något sätt hetsa och försöka ”skjuta in” intresset i hunden behövs sällan. Däremot brukar de första fällda vilten betyda mycket för hundens ägare.
Egen takt
Ta det hellre lite piano med din hund. Gå ut på egen hand och ta det i hundens takt. Det är viktigare att du har en fungerande jakthund i tio år än att du pressar den för hårt får att skjuta det första viltet före ett halvårs ålder. Låt valpen komma i kontakt med rådjursspår, låt den rota i slagen och låt den få misslyckas utan att du hetsar upp dig för det.
Det finns lite olika skolor, men om jag märker att en hund mer eller mindre fastnar på en plats i sitt slagarbete, hjälper jag den ibland på rätt väg – om jag vet vart rådjuret tog vägen. Men det ska inte handla om att du alltid springer fram till hunden och hjälper den. Ha is i magen och fingertoppskänsla! Ge hunden chansen!
Ha tålamod
Märker du att hunden kanske är lite skygg eller orolig i skogen och inte mogen för att jaga? Gör andra aktiviteter med den under en period och försök igen om några veckor. Det sämsta du kan göra är att med allt sämre tålamod fortsätta nöta med en unghund som ännu inte är mogen att bli jakthund.
Misströsta inte om din hund ”far sent” och i valp- unghundsstadiet inte vill intressera sig för rådjursspår.
Den kanske bästa rådjurshund jag har haft jagade inte ett endaste dugg innan hon fyllde ett år. Jag försökte ta det lugnt och i hennes takt. Vi lallade genom skogen och den lilla taxtiken tyckte det var roligt att springa i skogen, men några planer på att jaga hade hon till synes inte. Däremot blev hon trygg i skogen och tyckte redan då att det var den bästa platsen på jorden att befinna sig.
En dag tycktes polletten ramla ner då hon plötsligt och oväntat drev rådjur med riklig skallgivning i 45 minuter. Återgången satt där med en gång och inom kort utökade hon även drevtiderna. Än i dag har jag drevprovspokaler sparade i hemmet efter den hundens framgångar.
Beröm!
Oavsett ålder på hunden är lyckokänslan när den presterar sina första drev svår att beskriva. Men när det väl sker är det viktigt att du stannar kvar vid upptagsplatsen och låter hunden leta sig tillbaka till dig när den avslutat sin jakt. Och glöm för guds skull inte att berömma hunden när den kommer lommande i bakspåret.
När du till sist anser att hunden är mogen för jakt tar du med bössan. Kanske vill du också ha med en förhållsskytt, men se då till att det är en jägare av det luttrade slaget, som vet att saker och ting tar tid för en ung och orutinerad jakthund.
Viktigt är sedan att fortsätta ge hunden tid – och nöt vidare med vardagsdressyren.
Och kom ihåg att börjar du använda pejlen för att åka och hämta upp din hund i tid och otid, kommer du sannolikt få göra det resten av hundens liv som jakthund.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.